avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Garantii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Garantii

Buna tuturor.

Ce garantii de plata poate solicita o firma intr-un contract de pres serv ca sa fie sigura ca beneficiarul va achita sumele respective?
In afara de fila CEC si BO, am citit undeva pe net de scrisoarea de garantie sau, undeva intr-un contract primit din alt stat, de "factura de schimb in alb".

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters21743 , utilizator 12:05, 11 Aprilie 2012
"Factura de schimb in alb" - nu exista o asemenea modalitate de a garanta plata unor servicii, aici in Romania.

"Scrisoarea de garantie bancara" este in schimb un act prin care "banca denumita garanta se angajeaza irevocabil, in cazul in care o persoana fizica sau juridica denumita debitor principal nu va plati la un anumit termen o suma determinata si indicata in mod expres in scrisoare, sa plateasca ea insasi suma neachitata, in favoarea unei alte persoane fizice sau juridice denumita beneficiar, la prima cerere a acestuia."
Acest tip de scrisoare poarta numele de "scrisoare de garantie bancara de neefectuare a platii".
Exista si posibilitatea solicitarii unei polite de asigurare (garantii de plata ) emisa de o societate de asigurare in favoarea firmei tale prin care aceasta se obliga sa-ti achite facturile in caz de neplata a clientului (trebuie citite si conditiile de asigurare). Prezinta avantajul pentru clientul tau ca se obtine in termen mai scurt decit scrisoarea de garantie bancara si nici nu implica pentru el constiuirea de cash colateral.
Sigur ca da, am omis "Polita de asigurare a riscului de neplata pe termen scurt". Sunt asigurate prin aceasta polita riscurile comerciale datorate insolventei debitorului sau a neplatii prelungite din partea acestuia.
Singura varianta lipsita de riscuri pentru prestator este sa obtina de la beneficiar o scrisoare de garantie bancara. La prima cerere banca emitenta va deconta suma solicitata in limita valorica a scrisorii de garantie bancara, fara alte complicatii si explicatii.
Asiguratorii arareori platesc la simpla cerere.
Diana Persa a scris:
Asiguratorii arareori platesc la simpla cerere.

Foarte real ceea ce ati mentionat aici, de aceea prima data am scris despre S.G.B.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Fidejusor aduce scrisoare de garantie bancara dumitru2000 dumitru2000 avem un contract prin care fidejusorul (care renunta expres la beneficiul de diviziune si discutiune - in cazul in care mai e nevoie in comercial) aduce si o ... (vezi toată discuția)
Urmarire avalist CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Am calitatea de fidejusor intr-un contract de imprumut contractat de un SRL.In contractul de credit, la cap. Garantii, apar eu cu o garantie ... (vezi toată discuția)
Fidejusiune CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Daca in contractul de fidejusiune, sub semnatura privata a fost inserata suma de 5.000 Lei, fiind o fidejusiune determinata si pe langa aceasta suma si alte ... (vezi toată discuția)