avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Se poate ataca ( anula) o declaratie de refuzare a succesiuni? Daca da, in ce conditii?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:07, 7 Aprilie 2012
O declaratie de renuntare la mostenire nu se poate ataca sau anula doar pentru ca renuntatorul s-a răzgândit. In anumite conditii, expres reglementat de lege ca o exceptie, retractarea este posibilă numai dacă moştenirea nu a fost acceptată până la momentul retractării de un alt succesibil cu vocaţie legală sau testamentară, universală sau cu titlu universal si doar in termenul legal de optiune succesorala.

Revocarea renunțării Art. 1.123. -
(1) În tot cursul termenului de opțiune, renunțătorul poate revoca renunțarea, dacă moștenirea nu a fost deja acceptată de alți succesibili care au vocație la partea care i-ar reveni, dispozițiile art. 1.120 aplicându-se în mod corespunzător
(2) Revocarea renunțării valorează acceptare, bunurile moștenirii fiind preluate în starea în care se găsesc și sub rezerva drepturilor dobândite de terți asupra acelor bunuri.
Termenul de prescripție Art. 1.124. - Dreptul la acțiunea în anularea acceptării sau renunțării se prescrie în termen de 6 luni, calculat în caz de violență de la încetarea acesteia, iar în celelalte cazuri din momentul în care titularul dreptului la acțiune a cunoscut cauza de nulitate relativă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
colegul meu a raspuns in ce conditii.daca ne dati mai multe detalii , este posibil sa primiti un raspuns concret

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! cum se poate anula o declaratie de renuntare la succesiune? ... Dennisanna Dennisanna Buna seara! Cum se poate anula o declaratie de renuntare la succesiune? Tin sa mentionez ca doar Unul din cei 3 mostenitori au dat declaratie de renuntare la ... (vezi toată discuția)
Eu și surorile mele, spre deosebire de fratele nostru, ne-am cedat cotele de moștenire după tata în favoarea mamei. acum vedem că fratele are o mare parte din avere, se mai poate face ceva? ionelatone ionelatone Buna ziua, S-a facut mostenirea dupa decesul tatalui meu si eu impreuna cu surorile mele am cedat in favoarea mamei ,iar fratele si-a tinut partea .Mentionez ... (vezi toată discuția)
Acte notariale siminica mircea siminica mircea Am intocmit un act notarial prin care am renuntat la drepturile de mostenire in urma decesului sotiei, urmand ca mostenirea sa fie partajata intre cei doi fii. ... (vezi toată discuția)