avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Un expert poate sa faca documentatie cadastrala ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Un expert poate sa faca documentatie cadastrala proprietarului unui imobil fara sa se prezinte la fata locului si fara sa avizeze partea?

O experta topo, care a participat la o expertiza tehnica judiciara la un imobil aflat in litigiu:
- poate sa faca documentatie cadastrala la un proprietar a acestui imobil fara sase prezinte la fata locului si fara sa avizeze persoana vatamata? Desi eu parte vatamata eram in proces Contestatie la Executare.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:29, 30 Aprilie 2012
Daca expertiza a fost dispusa de instanta trebuia sa fiti instiintat pentru aceasta .
Aţi afirmat că experta respectivă a participat la expertiza tehnică a imobilului respectiv. , deci dânsa avea deja documentaţia cadastrală efectuată prin expertiză dispusă de către instanţă şi pe care apoi a folosit-o apoi, pentru proprietarul respectivului imobil. Nu era nevoie să vă solicite prezenţa sau acordul, expertiza fiind deja executată.
D-voastră, ca parte" vătămată" aveaţi dreptul să faceţi obiecţiuni, în termen legal, la expertiza respectivă dar faptul că s-a folosit o documentaţie cadastrală care a fost deja efectuată ,(aşa aţi specificat) nu este un lucru ilegal. şi pentru asta nu era nevoie să vă cheme şi pe d-voastră. Doar la prima expertiză, dispusă de instanţă, trebuia să vă anunţe, dar în continuare nu mai avea nicio obligaţie.
Inteleg ca este vorba de 2 dosare diferite.
Daca sunt dosare diferite, expertul judiciar trebuia sa intocmeasca rapoarte de expertiza tehnica judiciara pentru fiecare dosar in parte si sa le depuna separat, la instanta de judecata. Utilizarea de catre expert a unei expertize tehnice judiciare, efectuata anterior intr-un dosar, ca baza a raportului de expertiza tehnica judiciara pe care il intocmeste pentru un alt dosar este in responsabilitatea acestuia, motiv pentru care se supune prevederilor codului civil si OG nr. 2/ 2000 privind activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, in ceea ce priveste legalitatea, mentiunile si concluziile expertizei tehnice efectuate, in fiecare dosar in parte.
Convocarea partilor in proces de catre expertul judiciar este obligatorie conform prevederilor codului civil, in cazul efectuarii expertizei la fata locului.
In cazul unor dosare diferite, cu una din parti sau cu ambele parti implicate in proces, diferite, pentru a nu se crea confuzii pentru instanta de judecata, aceeasi sau diferita in cele doua dosare, convocarea de catre expertul tehnica a partilor pentru fiecare dosar in parte, este de preferat. Daca expertul nu a convocat partile si una din parti face mentiune scrisa la instanta, prin care anunta instanta si solicita sa fie convocata de catre expertul tehnic, cu siguranta instanta va aproba acest lucru.
De altfel, expertul tehnic trebuie sa depuna pentru fiecare dosar in parte, in anexa la raportul de expertiza, un document din care sa reiasa ca a convocat partile prin mandat postal cu confirmare de primire si un document care sa precizeze cum au decurs lucrarile la data convocarii si daca partile in proces au dat expertului toate datele pe care acesta le-a solicitat, acest ultim document fiind semnat de catre cei prezenti la intalnirea cu expertul tehnic, la data convocarii de catre acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate expertiza tzuku51 tzuku51 In cadrul unui proces de partaj succesoral,la dosar s-a depus o \\"Documentatie cadastrala\\" pentru instanta pe post de expertiza.Instanta NU a dispus ... (vezi toată discuția)
Acces expert topo extrajudiciar luticus luticus Un expert topo care nu se afla pe lista MJ are acces liber la documentatia OCPI ? (vezi toată discuția)
Expertiza contabila Carmen Aionesei Carmen Aionesei adresa citare parti si solicitare documente (vezi toată discuția)