avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O decizie a Curtii Constitutionale poate acoperi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O decizie a Curtii Constitutionale poate acoperi producerea unei fapte penale?

Avand in vedere ca :
1. in MO a aparut "decizia" ICCJ a referitoare la recursul in interesul legii privind executarea silita a titlurilor executorii cu privire la drepturile salariale ale personalului bugetar " in care se precizieaza ca "

Aşa cum s-a arătat în cele anterior expuse, faptul că instanţa de contencios constituţional a participat la asigurarea eficienţei mecanismului convenţional nu înseamnă că instanţele sunt degrevate de evaluarea efectelor concrete ale unei norme juridice (confirmate ca fiind constituţionale) asupra părţilor din cauzele pe care le soluţionează."

2 . Codul Muncii
.Art. 261.
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

3. Angajatorul nu a pus in aplicare hotararea in termen 15 de zile .

4. Putem cere in instanta obligarea angajatorului la plata sumelor conform sentintei judecatoresti irevocabile avand in vedere decizia ICCJ ? In caz contrar ceea ce a hotarat Curtea Constitutionala ar acoperi caracterul penal al unei fapte si ar nega un drept al salariatului ce trebuia acordat conform legislatiei in vigoare la data respectiva.


Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 12:04, 8 Aprilie 2012
daca aveti o hotarare in contenciosul muncii, care nu a fost respectata, puteti face plangere penala,

decizia ICCJ este foarte corecta, in interpretarea ei dv ati facut confuzii
Pobabil ca am facut mai multe confuzii:
1. Exista o decizie definitiva si executorie referitoare la drepturi de natura salariala.
2.Sindicatul cere punerea ei in aplicare.
3. Codul Muncii precizeaza ca angajatorul are 15 zile la dispozitie in caz contrar "închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă." Intre timp avem titlu si irevocabil,deci se poate declansa si urmarirea penala.
4.Angajatorul nu se deranjeaza deloc in cele 15 zile ,nu raspunde in scris solicitarii nici dupa 90 de zile,nu 'prinde sumele respective in proiectul de buget,nici macar ce i 5 la suta"
5.ICCJ spune ca fiecare instanta are dreptul/obligatia de a judeca fiecare caz in parte,iar ce a stabilit Curtea Constitutionala nu se aplica tuturor spetelor.
Parca legea trebuie sa nu lasa statul sa -l strivesca pe cetatean dupa bunul sau plac ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere catre angajator.... eukyra eukyra Buna ziua, as dori sa stiu procedurile pe care trebuie sa le urmez,de punere in aplicare a unei sentinte definitive-a Curtii de Apel,a unui litigiu de ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti andreisl andreisl Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de ... (vezi toată discuția)
Legea contenciosului administrativ - reintegrare in functia publica pin pin Am obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la I.C.C.J prin care se dispune reintegrarea in functia de conducere si plata salariilor retro ... (vezi toată discuția)