avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

buna ziua va rog sa-mi raspunde-ti daca puteti sa ma ajutati intr-o problema.lucrez la o firma cu un contract de munca pe termen nedeterminat.am depus demisia cu art 55 lit b.toti angajatii suntem angajati cu salariul minim pe economie dar in mana luam mai mult.din luna decembrie nu ni s-au mai dat salariile cele la negru binenteles.nu vreau sa stau in preaviz ar putea firma sa ma oblige sa stau in preaviz?eu oricum la munca nu m-am mai dus de vineri,si nici nu ma voi duce.multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:08, 8 Aprilie 2012
1. Art. 55b din Codul muncii nu este demisie (art.81 din Codul muncii) ci incetarea CIM cu acordul partilor.

2. Nu necesita efectuarea unui preaviz dar fiind vorba de "acordul partilor" este nevoie de aprobarea angajatorului in privinta datei de incetare a CIM.

3. In cazul dvs. o sa lipsiti nemotivat si va concediaza pe motive disciplinare.

4. - Pentru salariile restante trebuie sa actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Concomitent puteti face o sesizare si la ITM.
Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. pentru faptul ca nu vi s-au platit salariile se poate demisiona fara preaviz - art.81 alin.8 C.mun.

2. Insa daca pe c.i.m. aveti stipulat un salariu , iar in mana primeati un salariu , va fi foarte greu de obtinut plata acestuia in lipsa unui inscris , chiar daca faceti si sesizare la ITM.

3. Art.55 lit.b C.mun. reglementeaza temeuiul de dpret al incetarii c.i.m. cu acordul partilor si nu prin demisie.
In aceasta situatie nu se acorda preaviz.
sunt mult mai multe nureguli,eu am scris aces articol ptr a da de inteles ca vreau sa terminam amiabil as fi putut la fel de bine sa invoc art 81 al8 lit c. ce ma sfatuiti ptr ca din rasp dumneavoastra inteleg ca ei pot sa inchida cim cand doresc dansii.

da stiu ca e greu de dovedit atata timp cat nu am nimic scris dar pot dovedi ca nu am primit un salariu stipulat pe contract mai exact cel din martie.

Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
C.i.m. poate inceta atat din initiativa salariatului, cat si din initiativa angajatorului .... prin urmare, atat art.55 lit.b cat si art.81 lit.8 sunt temeiuri de drept al incetarii c.i..m. din initiatva salariatului ..

Nu cred ca important este pentru dvs modul de incetare a c.i.m., ci cel in care va puteti recupera salariile restante .... salarii care erau platite la negru ... solutia pentru dvs , chiar daca necesita timp, este actiunea in instanta ... unde va trebui sa probati ca primeati un salariu mult mai mare decat cel din c.i.m.

Plata salariilor se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
sincer stiu ca nu voi mai recupera nici un ban de la ei si tot sincer va spun ca nu ma mai intereseaza acest aspect,am obosit din decembrie sa tot astept dupa bunavointa lor.ma intereseaza sa inregistreze incetarea activitatii sa pot sa-mi gasesc un loc de munca,fara sa se suprapuna contractele.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz andreeamilosovici andreeamilosovici Buna seara,as dori sa stiu daca un angajat isi poate da demisia fara sa fie nevoit sa stea in preaviz, si care ar fi articolele din codul muncii care prevad ... (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de demisie Barxs20 Barxs20 LUCREZ LA O FIRMA DE 2 LUNI.NU AM SEMNAT CIM,DAR LA ITM FIGUREZ CA ANGAJATA A ACELEI FIRME PE PERIOADA DETERMINATA DE 3LUNI.POT PLECA FARA PREAVIZ? (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)