avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

Buna seara,as dori sa stiu daca un angajat isi poate da demisia fara sa fie nevoit sa stea in preaviz, si care ar fi articolele din codul muncii care prevad aceasta posibilitate.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 14:26, 21 August 2012
Da se poate conform art 81 alin 8 CM, in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM. De exemplu nu plateste salariul la timp, nu acorda sporuri pt ore suplimentare, pt week-end-urile lucrate, etc.
Si in conditiile prevazute de art.81 alin.7 C.mun. se poate inceta c.i.m. prin demisie fara preaviz .. in acest caz, angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la efectuarea preavizului.

De asemenea, daca se doreste o incetare a raportului de munca fara preaviz exista posibilitatea incetarii c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.
In conditiile art 81 alin 7 CM demisia se face cu preaviz. Depinde de vointa angajatorului daca va renunta total sau partial la preavizul acordat de salariat.
Conform art 55 lit b CM se inceteaza CIM prin acordul partilor, fara a fi nevoie de un preaviz acordat de salariat. Dar si in acest caz esti dependent de vointa angajatorului. Acesta poate aproba incetarea CIM chiar si la o data ulterioara datei solicitate de angajat.
In consecinta doar art 81 alin 8 CM iti permite sa demisionezi fara preaviz, adica sa incetezi CIM "la zi", in mod unilateral.
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor inseamna ca ambele parti cad de comun acord asupra datei de incetare ... angajatorul nu poate aproba incetarea CIM la o data ulterioara datei solicitate de angajat.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua. Tocmai m-am angjat la o firma. Lucrez de 3 zile aici, dar vreau sa plec din motive personale. Trebuie sa respect perioada de preaviz tinand cont ... (vezi toată discuția)