au dedus ei dintr`o interceptare telefonica ca eu impreuna cu alta persoana as fii savarsit si aceasta fapta, aratandu`mi conversatiile telefonice scrise
Acele inregistrari trebuie coroborate si cu alte probe, o proba luata individual neavand in sine valoare preconstituita.
In alta ordine de idei, e o practica des intalnita a politistilor aceea de a incerca sa bage pe gat unora fapte cu autor necunoscut (celebrele AN-uri), prin diverse metode - promisiuni, favorizari, mici "atentii" (cafea, tigari) sau prin mijloace de intimidare sau violente. Sfatul meu e sa fiti atent la ce declarati si sa va angajati un avocat, daca nu aveti deja.
Au dreptul sa`mi asculte telefonul daca sunt cercetat pentru furt capace? Mentionez ca nu am furat eu celelalte capace despre care vorbesc ei. Sunt surprins ca dintr`o gainarie ca aceasta ti se poate asculta telefonul LEGAL...
Raspunsul il avem in art. 91 indice 1 alin. 2 din Codul de procedura penala:
"2) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica. Dispozitiile alin. 1 se aplica in mod corespunzator."
Observam ca
fapta pentru care dumneavoastra sunteti cercetat nu se numara printre cele enumerate in cod ca fiind infractiuni pentru care se poate autoriza interceptarea. Dificultati de interpretare ar putea ridica sintagma de "alte infractiuni grave". Notiunea de infractiune grava nu e definita de Codul Penal, dar avem in schimb explicata notiunea de consecinte deosebit de grave:
Art. 146. - Prin consecinte deosebit de grave se intelege o paguba materiala mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata unei autoritati publice sau oricareia dintre unitatile la care
se refera art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice.
Mi-e greu sa cred ca niste "capace + antena" reprezinta o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei.
Initial am fost tentat sa cred ca toata chestia cu interceptarile a fost pur si simplu o manevra a politistilor, pentru a va determina sa recunoasteti niste fapte in plus. Am citit insa mesajul mai bine si ati zis ca v-au prezentat transcrierile convorbirilor.
Nu cred ca exista vreun judecator sanatos la cap si cunoscator al legii care ar autoriza interceptari intr-un "mega" dosar pentru furt de capace si antene.
Daca aceste interceptari intr-adevar s-au efectuat, ele sunt ilegale, iar probele rezultate in urma lor sunt nule si nu pot fi folosite in procesul penal.
As mai fi zis si de momentul efectuarii acestor interceptari, care trebuie sa fie situat dupa inceperea urmaririi penale, in caz contrar neputand fi folosite in proces,dar distinctia oricum nu mai are rost pentru ca fapta pentru care s-au efectuat nu e printre cele enumerate de lege.
Vreau sa`i dau in judecata daca mi`au ascultat telefonul ilegal
Daca interceptarile s-au facut, ele sunt ilegale pentru motivele invocate mai sus. S-au incalcat si prevederi legale interne, dar si internationale (CEDO).
Puteti sa-i dati in judecata pentru incalcarea dreptului la viata privata si sa cereti acordarea de despagubiri morale si materiale, dar procesul va fi lung. O veste buna ar fi aceea ca avem un precedent pozitiv, Patriciu a castigat procesul impotriva SRI.
Daca sunt si alte opinii/corectari/completari, le astept.