avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartirea averii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartirea averii

Iata, pe scurt prezentarea situatiei de fapt:
Dupa moartea sotiei cu care are 2 copii(nu s-a facut succesiune), sotul supravietuitor se recasatoreste cu cea de-a doua sotie care are si ea 1 copil din prima casatorie si fac impreuna 1 copil.
Intrebare: cat % are dreptul fiecare membru al familiei(sotia, 1 copil al sotiei, 2 copii ai sotului si 1 copil al celor doi soti) in situatia in care barbatul decedeaza primul si cat % in cazul in care sotia decedeaza prima?
Cum se poate imparti averea, in cele doua cazuri, legal si fara discutii intre mostenitori?
Va multumesc frumos celor care ma ajutati sa gasesc raspuns la aceasta intrebare.
Cel mai recent răspuns: mimafi , utilizator 13:08, 9 Aprilie 2012
in cazul in care decedeaza sotul, trebuie facuta succesiunea si dupa prima sotie> astfel incat la inceput sotul va avea 1/4, iar copii cu prima sotie cate 3/8.
in a doua casatorie, daca decedeaza sotul, cotele vor fi urmatoarele, tinand seama si de procentele de mai sus> sotia supravietuitoare 3/16, copilul comun 3/12, fiecare copil al tatalui cate 15/24( 3/8+3/12)

daca decedeaza a doua sotie, cotele vor fi> 1/4 sotul suprav si 3/8 fiecare dintre cei doi copii ( 1 al ei si 1 comun)

daca rudele se inteleg, toata procedura se desfasoara la notar, pe cale amiabila
In primul rand, va multumesc pentru raspunsul promt, apoi vin cu precizarea ca prima sotie a decedat in urma cu 40 ani iar cu cea de-a doua sotie este impreuna de 35 ani iar cu acte de aprox.25 ani.
In acest caz se schimba datele problemei, in ce ar consta masa succesorala dupa prima sotie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire maria dinca maria dinca Buna ziua, Avem urmatoarea situatie: In timpul casatoriei doi soti cumpara o casa.Impreuna au 2 copii iar dupa ani de casnicie sotia decedeaza. Sotul ... (vezi toată discuția)
Cotele dintr-o mostenire maria dinca maria dinca Buna ziua. As dori sa stiu care sunt cotele fiecarui mostenitor in situatia urmatoare: Dupa decesul bunicii,bunicul se recasatoreste dupa care si acesta ... (vezi toată discuția)
Mostenitori renata67 renata67 Buna ziua! As vrea sa va relatez o situatie si sa va pun o intrebare. Doua persoane au trait in concubinaj cativa ani , timp in care li s-a dat un ... (vezi toată discuția)