avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cotele dintr-o mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cotele dintr-o mostenire

Buna ziua.

As dori sa stiu care sunt cotele fiecarui mostenitor in situatia urmatoare:
Dupa decesul bunicii,bunicul se recasatoreste dupa care si acesta decedeaza si ramane cea de-a doua sotie si 2 copii din prima casatorie.
Va rog sa imi spuneti care sunt cotele de succesiune ala fiecaruia.
Pana acum nu s-a facut nicio succesiune nici la decesul bunicii si nici la decesul bunicului.
Ar trebui sa se dezbata de doua ori mostenirea?O data dupa moartea buncii si o data dupa moarea bunicului?
Astept raspunsul dvs.:help:
Sa mearga la notariatul ultimului domiciliu in termenul de optiune succesorala de 6 luni de la deces si va primi toate informatiile.
Ce se poate face in situatia in care au trecut mai mult de 10 ani de la decesul bunicii si 3 ani de la decesul bunicului?
Care este procedura in acest caz.
Buna ziua,

Daca dupa decesul bunicii au ramas bunuri care se afla in (co)proprietatea acesteia, atunci da, trebuie dezbatuta si succesiunea dupa bunica.

Presupunand ca acesta este cazul, avem doua succesiuni succesive (veti obtine un singur certificat de mostenitor, dar pentru doi defuncti), dupa cum urmeaza:

1) Dupa bunica, vor ramane urmatorii mostenitori:
- bunicul dv. (ca sot supravietuitor, chiar daca postdecedat) cu cota de 2/8;
- copiii acesteia, cu cate 3/8 fiecare.

2) Dupa bunicul dv., este cam aceeasi situatie - vor ramane urmatorii mostenitori:
- femeia cu care s-a recasatorit (ca sotie supravietuitoare) cu cota de 2/8;
- copiii acestuia, cu cate 3/8 fiecare.

Acestea sunt cotele pe care dumneavoastra le veti avea trecute in certificatul de mostenitor.
Temeiul legal este urmatorul: pentru sotia supravietuitoare: art. 1 din Legea 319/1944, iar pentru copii, art. 669 din Codul civil.

Dar, raportat la averea defunctilor, in intregimea sa, distingem dupa cum urmeaza:

1) Din bunurile care s-au aflat numai in proprietatea BUNICII, cea de-a doua sotie dobandeste 1/4 din 1/4 (cat i se cuvenea bunicului), adica 1/16, iar restul de 15/16 se imparte in mod egal intre copii, deci, aducand la acelasi numitor, cotele dobandite sunt urmatoarele:
- sotia: 2/32;
- copiii: cate 15/32 fiecare.

2) Din bunurile care s-au aflat numai in proprietatea BUNICULUI, cotele coincid cu cele din succesiune, adica 1/4 pentru sotie, si restul de 3/4 se imparte in mod egal intre copii, deci, aducand la acelasi numitor, cotele ar fi:
- sotia: 2/8;
- copiii: cate 3/8 fiecare.

3) Din bunurile care s-au aflat in proprietatea comuna a bunicilor, vor fi urmatoarele cote:
- cea de-a doua sotie a bunicului - 10/64;
- copiii: cate 27/64 fiecare.

Editare ulterioara (in timp ce compuneam mesajul, nu am vazut intrebarea de mai sus): daca ati iesit din termenul de optiune succesorala (de 6 luni de la data decesului), faceti dovada ca ati acceptat succesiunea tacit, prin preluare de bunuri din aceasta.

In ceea ce priveste succesiunea bunicii, nu ar trebui sa fie prea greu; in ceea ce priveste succesiunea bunicului, daca acesta nu a avut ca avere decat imobilul in care locuia, s-ar putea sa aveti de furca in ceea ce o priveste pe a doua sotie.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune. soțul supraviețuitor are deja jumătate din averea dobândită DeBruine DeBruine Bună ziua, Am o întrebare, pentru că este o mare contradicție, între mai multe persoane. Se susține, că soțul supraviețuitor, pornește deja la ... (vezi toată discuția)
Mostenire-vanzare casa bunici rev3enge rev3enge Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari privind vanzarea unei case la tara de 773 mp (teren+construcție) unde exista ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)