avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-vanzare casa bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-vanzare casa bunici

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari privind vanzarea unei case la tara de 773 mp (teren+construcție) unde exista moștenitorii urmatori: sotie supravietuitor si 3 fii...conform certificat mostenitor sotia are 1/4 din drept...egal cu copiii...si 1/2 din drept de indiviziune? Pe certificat mostenitor la.pct 2 la bunuri imobile este specificat acest lucru...iar la mostenitori apare din nou sotia mostenitor cu 1/4..
Mai trebuie sa mentionez ca unul din copii a murit..si au ramas mostenitori sotia si fata...sotia cu 1/4 iar fata cu 3/4(in urma succesiunii dupa el.,practic el avea 1/4 cu ceilalti 2 frati ...acum sotia proprietarului (bunica)doreste sa vanda dar intrebarea mea este poate face acest lucru daca nora si nepoata ce au 1/4 din avere dupa urma fiului decedat al titluarului nu doresc sa semneze vanzarea? Se pot exclude in vreun fel din acel loc???Ele imediat dupa deces nu au mai locuit la adresa, si nici utilitati sau altceva nu au pe numele lor acolo...am rugamintea sa imi explicați cu o formulă de calcul, daca este posibil, cum se impart cei 773 mp intre moștenitori.
Va multumesc anticipat si astept cu mare interes raspunsul dvs.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:47, 19 Noiembrie 2019
Nu se pot exclude in vreun fel. Si trebuie facuta si ultima succesiune.
Buna seara

O intrebare as avea:care este ultima succesiune de care spuneti? Practic exista succesiunea dupa defunct..proprietarul initial si succesiunea dupa fiul decedat...deci cele 2 succesiuni sunt facute in urma lor exista un certificatele mostenitorilor.
Va multumesc anticipat!O seara buna!

george-neagu a scris:

Nu se pot exclude in vreun fel. Si trebuie facuta si ultima succesiune.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imobilul inteleg ca a fost dobândit ca bun comun în timpul căsătoriei.
Prin urmare, masa succesorala după soțul decedat consta in jumătatea lui din bunuri, adică 1/2. Care, se împart în parti egale între sotie si cei 3 copii.
Deci fiecare are 1/4 din jumătate, adică 1/8.
In acelasi certificat de moștenitor se menționează că restul de 1/2 parti din imobilul bun comun aparține soției supraviețuitoare.
Astfel, soția va avea 1/8 + 1/2, în total 5/8.
Moare unul dintre copii.
Se dezbate succesiunea după acesta pentru cota sa de 1/8 de la tată.
Mostenitori sunt:
- soția 1/4, adică 1/32.
- copiii 3/4, adică 3/32

Nu, nu pot fi excluși pentru că sunt coproprietari pe o cota din imobil.
Imobilul nu poate fi înstrăinat decât cu acordul tuturor coproprietarilor.
Dacă nu puteti ajunge la o înțelegere, nu va ramane decat să vă adresați instanței pentru ieșirea din indiviziune (partajul), solicitând atribuirea integrală a imobilului către mamă sau alt coproprietar, însă va trebui să le achitați sulte. Pana nu le achitați, nu veti putea vinde.
Buna seara,

Am rugamintea sa imi spuneti daca in conditiile de mai sus, copiii mostenitori pot obtine 1/3 din avere...sau este nevoie si de succesiunea dupa sotia supraviețuitoare care are 1/2 din avere conform certificat mostenitor....(Au avut casa construită impreuna in timpul casatoriei). Unul din ei insista sa fie despagubit cu 1/3 nicidecum cu 1/8 cum reiese acum din acte..mama avand 1/2+1/8 dupa tatal copiilor ei...
Exista vreo clauza speciala care se poate adauga in contractul de vanzare cumparare pt copii in ceea ce priveste grija fata de mama ..asta in cazul se face succesiune dupa aceasta in viata si primesc 1/3 din banii cuveniti?
Va mulțumesc anticipat pt lamuriri!O seara frumoasa!
Ei nu pot obtine mai mult decât prevede legea. Decât dacă le dau ceilalți, de bunăvoie.
Va sugerez ca întâi să clarificăti lucrurile cu ei și să faceți partajul pe cale judecătorească.
Actul cu mama este mai puțin important in momentul de fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala teodorudaniela teodorudaniela Buna seara! Tatal meu a murit acum 12 ani.Noi suntem 3 frati,iar mama traieste .Nu am facut masa succesorala dupa tata si nici nu stim exact ce bunuri a avut ... (vezi toată discuția)
Cota parte mostenire casutza casutza Buna ziua, Va rog mult o lamurire pentru urmatoarea situatie: In prezent bunici decedati cu 2 copii in viata si unul era decedat la moartea ultimului ... (vezi toată discuția)
Succesiune. soțul supraviețuitor are deja jumătate din averea dobândită DeBruine DeBruine Bună ziua, Am o întrebare, pentru că este o mare contradicție, între mai multe persoane. Se susține, că soțul supraviețuitor, pornește deja la ... (vezi toată discuția)