avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Prevederile ordonantei 138/2012 privind metodologia de ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Prevederile ordonantei 138/2012 privind metodologia de stingere a obligatiilor fiscale

Speta, este un sechestru asiguratoriu unde a fost achitat debitul principal si au mai ramas de plata doar accesorile (penalitatile).

In ultimele saptamani au fost depuse declaratile ptr obligatiile de plate (angajat, tva) si achitate prin plata volutanta (unde se specifica ce obligatii urmeaza a fii stinse) in contul unic, dar acesti bani au fost redirectionati catre stingerea accesorilor (penalitatile) din sechestrul asiguratoriu (unde debitul principal a fost achitat, in motivare nu au fost achitate inca, ca sa putem beneficia de reducerea lor la jumatate conform OG 30/2011).

Conform normelor metodologice prevazute in ORDINUL 138_2012, acesta prevede:

5. Cu excepţiile prevăzute la pct. 16-25, sumele plătite pentru bugetul de stat în contul unic, precum şi sumele distribuite pe bugete potrivit pct. 4 se distribuie apoi în cadrul fiecărui buget sau fond, de către organul fiscal competent, în ordinea prevăzută la art. 114 alin. (2^3) din Codul de procedură fiscală, după cum urmează:
a) impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă;
b) celelalte obligaţii fiscale principale;
c) obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor prevăzute la lit. a) şi b).
6. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale datorate uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 5 lit. a), b) sau c), distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile datorate.

Intrbarea mea este daca este corect temeiul legal si poate fi folosit pt a stinge prima data obligatiile recente (tva, obligatii angajati)

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
Flavius1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: Flavius1984 , utilizator 19:07, 13 Aprilie 2012
da, exista o astfel de chestie in vigoare...

Pana acum, omul platea si cei de la ANAF scadeau in evidente ce voia muschii lor, in primul rand dobanzi si penalitati si apoi obligatii principale...astfel incat omul ramanea vesnic dator.

Problema e ca si obligatiile principale se scad in ordinea vechimii... Cred ca ar fi bine sa intrebati inainte.

Da, este corect temeiul legal. Chiar dumneavoastra il amintiti in intrebare numai ca actul normativ nui este ordonanta cu este un Ordin emis de ANAF: (Ordinul Nr.138 din 09.02.2012
privind modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.314/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale înregistrate de către aceştia
ACT EMIS DE: Agentia Nationala de Administrare Fiscala
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 109 din 10 februarie 2012


In primul rand, multumesc utilizatorului Kres si utilizatorului Adolfina pentru ajutor.

Multumesc de precizare d-na ADOLFINA, aveti dreptate ca este vb de un ORDIN al ANAF.

In urma discutilor purtate cu cativa inspectori de la ANAF, ptr indreptarea unei astfel de erori (din greseala lor) ptr cei care se regasesc in astfel de situatii trb sa depuna o SOLICITARE catre Administratia Fiscala care trb sa cuprinda:

1. Numele administratorului complet si un nr de tel, urmat de numele societatii si datele de identificare;
2. Nr si Seria Chitantelor (daca sunt mai multe cum e cazul meu)
3. Temeiul legal reprezentat de ordinul 138/2012, mai jos aveti un exemplu ptr pctul 3:

In temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 114 alin. (24) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

CU STIMA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmari intarziere plata impozit pentru microintreprinderi LaurB2016 LaurB2016 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt implicatiile in situatia in care s-a intarziat plata impozitului pe venit pentru un SRL, respectiv: - transa de impozit ... (vezi toată discuția)
Ordin nr. 2351/29.06.2011 de modificare ºi completare a opanaf nr 1314/2007  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]ORDIN nr. 2351/29.06.2011 de modificare şi completare a OPANAF nr 1314/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa dananiclazarescu dananiclazarescu va rog un raspuns societatea are contul blocat de finantele publice si inregistreaza datorii atat la stopaj cat si la TVA. cum se sting datoriile? nu cumva ... (vezi toată discuția)