Buna ziua, as dori sa stiu care sunt implicatiile in situatia in care s-a intarziat plata impozitului pe venit pentru un SRL, respectiv:
- transa de impozit datorata din 25 iulie 2015
- transa impozit datorat din 25 octombrie 2015
ANAF-ul a blocat deja contul firmei pentru totalul sumei, urmeaza sa ajungem la zi. As dori sa stiu daca / in cat timp pot veni sa puna sechestru pe bunurile firmei.
Suma nu este foarte mare, dar nu dispunem de total momentan.
De asemenea:
1. Daca achitam acum impozitul datorat la 25 iulie vor fi mai indulgenti legat de cealalta transa?
2. daca facem plata, accesoriile le platim in acelasi cont sau in unul distinct?
3. cum se va face deblocarea contului - trebuie contactat inspectorul fiscal de care apartinem dupa ce facem plata?
1.Indulgenta se reflecta in plata de dobanzi si penalitati de intarziere(art.173 Cod de procedura fiscala).
2.Potrivit art.163 Cod de procedura fiscala se procedeaza astfel : (3) Distribuirea sumelor din contul unic se face de organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate.
(4) În cazul în care suma plătită nu acoperă obligaţiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea în cadrul fiecărui buget sau fond se face în următoarea ordine:
a) pentru toate impozitele şi contribuţiile sociale cu reţinere la sursă;
b) pentru toate celelalte obligaţii fiscale principale;
c) pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor prevăzute la lit. a) şi b).
(5) În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevăzute la alin. (4), distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate.
(6) Metodologia de distribuire a sumelor plătite în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.A.F. Dupa plata integrala a datoriilor principale si accesorilor aferente,luati legatura cu Administratia fiscala in vederea deblocarii contului bancar. Sechestrul se dispune prin decizie emisa de organul fiscal,cel interesat poate face contestatie la instanta de contencios administrativ competenta. Sechestrul se face asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului,in cazuri exceptionale,respectiv atunci cand exista pericolul ca debitorul sa se sustraga,sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul.