avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... garantie pentru plata ratelor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

garantie pentru plata ratelor

Parintii mei s-au decis sa imparta apartamentul pe care il detin intre mine si fratele meu, ei locuind de mai bine de 10 ani la tara.In acest timp, eu cu sotul meu am locuit in ap parintilor si am facut imbunatatiri. Niciunul din noi nu dispunem de bani asa incat am hotarat sa apelam la un credit "prima casa" pentru a cumpara ap parintilor la care eu sunt aplicantul iar sotul si fratele coplatitori. Din banii obtinuti de la banca urmeaza sa-si ia fratele meu un alt apartament urmand ca pe durata creditului sa plateasca jumatate de rate la creditul facut de mine.Ce masuri pot lua ca sa ma asigur ca fratele va plati timp de 30 ani jumatate din rata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:01, 9 Aprilie 2012
V-ati gandit bine la faptul ca aveti nevoie de o garantie, va recomand sa-l aduceti ca si girant la creditul dvs, aveti siguranta ca este si interesul lui sa aveti ratele platite la timp.

Cu stima.
Multumesc Flavius1984, fratele are calitate de coplatitor dar nu stiu daca asta e suficient.
Dupa parerea mea nu e de ajuns ca fratele sa fie coplatitor sau girant pt ca in caz de neplata, dvs ramaneti fara casa iar dansul e liber sa si-o vanda.
Poate ar fi o idee buna sa semnati cu fratele un contract de imprumut cu ipoteca pt jumatate din credit cu plata in rate pe 30 de ani, in caz de neplata il puteti executa silit
multumesc gi_jane2, nu stiu daca pot face contract de imprumut cu ipoteca intre mine si fratele meu, ma gandesc la un act facut la notar ceva.
Pai asta e actul pe care il veti face la notar ( de imprumut), scopul fiind sa aveti casa ca si garantie. Riscati in varianta asta ca fratele sa nu fie de acord odata ce se va vedea proprietar.

Cred ca e o varianta corecta , in realitate lucrurile chiar asa stau.. jumatate din bani reprezinta "despagubirea" pe care intelegeti s-o platiti fratelui pt cat i s-ar cuveni candva din casa parinteasca, iar jumatate ii dati lui cu imprumut sa completeze sa-si ia casa.
Asa cum garantati dvs cu casa restituirea imprumutului, asa si fratele ar trebui sa garanteze ca va da banii.
Orice angajament de plata ar semna la notar, nu are valoare fara garantie.
Ca ex.. contractul dvs de credit.. dvs cu sotul pe de-o parte si fratele pe de alta, va angajati ca platiti creditul.. dvs aveti ipoteca pe casa, fratele nu, in caz ca se intrevede la orizont ca una din parti nu va mai putea plati, fratele poate vinde casa, iar in caz de neplata dvs ramaneti fara casa, iar fratelui ii pune poprire pe 1/3 din salariu.
Mai departe, dvs va stiti fratele si puteti lua o decizie in cunostinta de cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codebitor pensionar la un credit ipotecar vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua. Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem ... (vezi toată discuția)
Coplatitor la credit de nevoi personale iliana105 iliana105 Buna seara,am si eu o intrebare la toti cei care stiu sa imi raspunda:fratele meu vrea sa faca un credit de nevoi personale cu valoare ipotecara la BCR ,insa ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)