avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global si veniturile din prime

Am iesit la pensie la limita de varsta in 28.03.2010 conform legii 19/2000.
La stabilirea pensiei nu au luat in calcul si veniturile realizate in acord global sau veniturile din prime, cu toate ca au fost folosite la calculul contributiei la pensie.Intrebarea mea este: pot cere in instanta recalcularea pensiei invocand decizia 19/17.10.2011 a ICCJ?
Mentionez ca nu am facut contestatie la primirea deciziei de pensionare.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:42, 15 Iulie 2013
Dupa ce am citit mai multe pe acest forum am inteles ca nu mai pot invoca acea decizie deoarece legea 19/2000 dupa care am iesit la pensie este abrogata. Atunci intreb: mai pot cere in instanta recalcularea pensiei tinand cont de veniturile din acord global ? si ce sanse de castig am?
adonisvigalex a scris:
Atunci intreb: mai pot cere in instanta recalcularea pensiei tinand cont de veniturile din acord global ?

Bineinteles ca puteti solicita obligarea casei de pensii la recalcularea drepturilor de pensie cu valorificarea veniturilor realizate in acord global si cu valorificarea primelor. Faptul ca nu puteti invoca Decizia nr. 19/2011 a ICCJ nu inseamna ca nu va mai puteti adresa instantei.


adonisvigalex a scris:
si ce sanse de castig am?

Sansele depind de practica instantelor din zona in care locuiti. Daca, de regula, aceste litigii sunt castigate de pensionari, inseamna ca probabilitatea sa castigati si dvs. este mare. Cand spun "aceste litigii" ma refer la litigiile avand ca obiect recalcularea drepturilor de pensie cu valorificarea veniturilor realizate in acord global si a primelor.
Multumesc mult pentru raspuns.Mai am o singura nelamurire: Pot actiona in instanta casa de pensii chiar daca nu am cerut intai lor sa-mi recalculeze pensia dupa aceste venituri? sau intai ma adresez lor si daca imi resping cererea inaintez actiunea in instanta?
Intai solicitati casei de pensii recalcularea drepturilor de pensie si apoi va adresati instantei, de preferat dupa ce primiti raspuns de la pensii. Nu va puteti adresa direct instantei intrucat nu este de competenta instantelor judecatoresti sa recalculeze pensii.
Eu am citit intr-un articol de ziar din 2012 ca se procedeaza astfel: cerere de recalculare la Casa de Pensii pe baza adeverintei, dupa raspunsul negativ se face contestatie la Casa de Pensii, dupa raspunsul lor tot negativ se actioneaza la tribunal, daca se castiga procesul se face o noua cerere de recalculare la Casa de Pensii cu hotararea judecatoreasca anexata. Si atunci vor fi obligati sa recalculeze. Sper ca informatiile sunt corecte!

Intrebarea mea este: la contestatia adresata Casei de Pensii (de fapt, Comisiei Centrale de Contestatii), trebuie anexate ceva acte, sau numai la tribunal?

Alte discuții în legătură

Contestatie recalculare pensie StRotaru StRotaru Sunt pensionar cu pensie anticipata de la 04.01.2011. In luna Iunie 2013 am împlinit vârsta de trecere la pensia integrala pentru limita de vârsta dar Casa ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg solutia data pe scurt la un dosar solutionat la primul termen, de catre curtea de apel Jean_53 Jean_53 Am facut apel nefiind multumit de sentinta Instantei de fond, iar solutia pe scurt data pe internet in portalul justitiei, suna asa: \"Solutia pe scurt: ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie - acord Irina IOSIP Irina IOSIP Bună ziua, Ref. acord: am solicitat includerea acordului in 2005, 2006 și 2006. [u]Nu am primit un raspuns explicit[/u] pentru aceasta problema de la ... (vezi toată discuția)