avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie - acord
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie - acord

Bună ziua,

Ref. acord: am solicitat includerea acordului in 2005, 2006 și 2006. Nu am primit un raspuns explicit pentru aceasta problema de la casa de pensii. Singura precizare, ca sa spun asa, a fost pe dosul deciziei, unde scrie ca acordul nu se ia in calcul. În 2014, am primit o adeverinta pentru acord care o suplimenteaza pe cea din 2005 cu un interval suplimentar de ani. Deci Adeverinta din 2014 include si perioada si valorile din 2005. Intrebari:
1. mai este posibil să primesc prin instanta recalcularea corespunzătoare adeverintei din 2005 incepand din 2005?
2. care este instanta la care trebuie sa ma adresez pentru un proces mai rapid (având în vedere varsta pensionarului) ?
3. judecata prin contencios administrativ prevede și posibilitatea unui recurs?
4. pentru Adev. din 2014 am facut contestatii la Casa Locală si la Comisia Nat. Mai trebuie sa astept raspunsul de la Comisia Natională (cele 45 zile) pentru acționarea în judecată?
5. oare in cursul judecății, deoarece persoana este foarte în varsta și nu prea aude, aceasta poate fi secondata de o ruda, pentru a i se explica si reda cele spuse de catre judecatori sau este obligatorie o procură?
6. la judecata în contencios se pot cere recuperarea cheltuielilor de judecată?
7. cum se numeste documentul prin care dau în judecata Casa de Pensii (cea locala in acest caz, cred), există o formulare acceptabilă a conținutului necesar, disponibila pentru muritorii de rând?

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
Irina IOSIP, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina IOSIP , utilizator 07:29, 22 August 2014
Vreau sa va precizez ca pana in anul 2011 luna octombrie,instantele de judecata nu procedau in mod unitar in a obliga Casele de Pensii la luarea in calcul a veniturilor realizate in acord,abia dupa aceasta data ,in urma Deciziei nr.19 a ICCJ, s=a stabilit ca acordul se va lua in calcul la stabilirea pensiilor daca asiguratul face dovada ca a platit contributia la asigurarile sociale.
Asadar,raspunsul la intrebarile dvs.ar fi:
1-nu puteti beneficia de recalcularea pensiei din anul 2005,intrucat trebuia sa contestati decizia Casei de Pensii in termen de 30 zile (chiar daca a fost scris pe dosul deciziei)
2-instnata la care va trebui sa va adresati este Tribunalul din raza Casei de Pensii la care sunteti arondat
3-nu va adresati instantei de contencios administarativ,competenta apartine sectiei de litigii de munca si asigurari sociale a Tribunalului,cererea fiind scutita de taxa de timbru
4-dupa scurgerea termenului de 45 zile ,puteti introduce actiune in instanta
5-da, poate fi secondata de o ruda apropiata chiar si fara mandat (de preferinta ar fi sa aveti procura notariala)
6-am spus,nu va adresati instantei de contencios administrativ,actiunea o veti intemeia pe prevederile Legii 263/2011, invocand si Decizia nr.19 /2011 a ICCJ.Puteti solicita cheltuieli de judecata.
7-documentul este;CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
As mai vrea sa precizez ca, in caz de admitere a cererii,Casa de Pensii urmeaza a va calcula drepturile de la data cand ati depus Contestatia.
Si inca ceva,chiar daca Tribunalul va va da castig de cauza, Casa de Pensii va introduce apel si veci parcurge inca o etapa procesuala.
Concluzie:depuneti urgent cererea de chemare in judecata pentru ca procesul va dura ceva timp//
Bafta!
Bună ziua,

Mulțumesc pentru răspunsul prompt.

Da, au fost plătite asigurările sociale pe veniturile brute, incluzând și acordul (institut de proiectare), conform înscrierii în Adeverința obținută.
Poate trebuie să specific că pensionarea s-a făcut în 1982, iar prescrierea era de 3 ani. Am solicitat răspuns clar prin mai multe cereri, din 2005 până în 2006.

1. În ceea ce privește Contencios Administrativ - Tribunalul București și Judecătoria de Sector de care apartinem: care ar fi avantajele dacă mergem pe a doua variantă și în ce constă diferența de abordare?
Mi s-a spus că, prin Contencios Administrativ - Tribunalul București, lucrurile se pot desfășura cu viteză mai mare și nici nu implică costuri. Am auzit de persoane care au mers direct pe Contencios și nu au mai intrat pe recurs și au și câștigat.
2. Oare termenele în Judecatoria de sector sunt mai scurte decât la Contenciosuul Tribunalului București?

3. Pe de altă parte, dacă exista posibilitatea de recurs pe contencios, am fi încercat noi să intentăm acțiunea (care nu știu ce denumire are în cazul Contencios Adm.), fără intermedierea unui avocat, scuze, sper să nu vă supăr, dar situația financiară este mai dificilă.

Mulțumim frumos
Nu v-a spus nimeni să vă adresați judecătoriei.

Secția de contencios administrativ a tribunalului era competentă să soluționeze acest tip de litigii acum foarte mult timp, atunci când în vigoare erau alte acte normative.

Aceste litigii sunt de competența tribunalului, secția de asigurări sociale, așa cum v-a spus și vasral. Dacă veți depune cererea de chemare în judecată la secția de contencios administrativ a tribunalului, aceasta o va trimite secției de asigurări sociale. Împotriva hotărârii pronunțate de tribunal puteți declara numai apel.

Dacă sunteți în posesia unei decizii recente a casei de pensii, o veți contesta întâi la Casa Națională de Pensii Publice și abia după aceea vă veți adresa instanței.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Bună ziua,

Mulțumim,
am reținut următoarele;
1. Mă adresez Tribunalului București, secția asigurari sociale
2. Chem în judecată Casa Locala de Pensii (de sector)
3. Mai sunt câteva zile până la termenul celor 45 zile in care trebuie sa-mi raspundă Comisia Naț. de la Casa Naț.

Întrebări:
3. Pot recupera chelt. judecată (cu probă că le-am efectuat) Chitanța că am primit consultanță de la avocat și/sau întocmirea documentului Chemare în judecată este luată în considerare dacă nu sunt reprezentanta în instanta de acesta?
4. Daca în acest moment Chemarea în judecată o voi intemeia pe "prevederile Legii 263/2011, invocand si Decizia nr.19 /2011 a ICCJ", mai am cu ce să mă apăr la apel? Nu mai am acte suplimentare (cum ar fi necesar la un recurs?!)
5. Apelul la ce instanta se face? Are rol de recurs?

Cu mulțumiri.
1. Ați reținut corect. Numele întreg al acestei secții este, la Tribunalul București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale.

2. Chemați în judecată Casa de Pensii a Municipiului București.

3. Puteți să introduceți cererea pe rolul instanței.

3 bis. Da, puteți recupera cheltuielile de judecată efectuate în modalitatea arătată de dvs. chiar dacă nu veți avea avocat angajat. Nu vă trebuie avocat. În București litigiile care au ca obiect valorificarea la pensie a veniturilor lucrate în acord global se câștigă cu ochii închiși.

4. În apel nu vă trebuie acte normative noi și decizii noi ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dar oricum nu o să declarați apel pentru că o să câștigați la fond. O să declare apel casa de pensii iar dvs. o să depuneți întâmpinare.

5. Apelul va fi soluționat de către Curtea de Apel București. Apelul este și el tot o cale de atac, dar, spre deosebire de recurs, este o cale de atac ordinară.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global si veniturile din prime adonisvigalex adonisvigalex Am iesit la pensie la limita de varsta in 28.03.2010 conform legii 19/2000. La stabilirea pensiei nu au luat in calcul si veniturile realizate in ... (vezi toată discuția)
raspuns la intampinare sch sch In calitate de mostenitoare, am solicitat Casei de Pensii, daune proportionale cu sumele CASS retinute in plus din pensia mamei(deciziile 223,224/2012Contenc. ... (vezi toată discuția)
Legal DumitruMihai DumitruMihai Buna seara, am primit de ANAF anul trecut adica 2014, o adresa cum ca as avea de plata o suma de aprox. 4200 ron reprezentand dobanzi si penalitati, acestea ... (vezi toată discuția)