Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Lucrez la o televiziune locala de aproape 7 ani, iar in ultimii ani s-au strans 5 salarii restante motivate de conducere din cauza crizei sau ca nu sunt bani.Ni s-a promis ca ii vom primi treptat insa in continuare problema persista si am ajuns in situatia in care o luna primim salariu, o luna nu.
Luna trecuta ni s-a adus la cunostinta ca televiziunea a fost vanduta catre alt patron care ne-a comunicat ca salariile restante vor fi achitate de vechiul patron in urmatoarea perioada.
Cu noua conducere am crezut ca va fi mai bine insa fiind saptamana inaintea Pastelui ne-au anuntat ca nu pot face minuni din prima si ca ne da doar jumatate din salariu urmand ca dupa sarbatori sa primim restu, in situatia in care luna trecuta nu am primit nici un ban.
Daca eu imi depun demisia sunt obligati in vreun fel sa-mi achite salariile restante care au ajuns undeva la 60 de mil.
Eu vreau sa plec dar nu vreau sa pierd acesti bani fiindca eu mi-am respectat contractu si m-a prezentat la servici si mi-am facut datoria.
Neplata salariului constituie motiv de a demisiona fara preaviz .. in acest sens, art.81 alin.8 C.mun. prevede ca, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
De asemenea, pentru neplata salariului puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajtorului. Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu. Nu se plateste taxe judiciare.
Actionati in instanta angajatorul in vederea recuperarii drepturilor salariale. Instanta competenta este Tribunalul in circumscriptia caruia dumneavoastra aveti domiciliul
Art. 81
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Recuperarea salariilor restante se face prin instanta de judecata. Adresati cererea la Tribunalul din raza domiciliului dv. Termen de prescriptie, 3 ani de la nasterea dreptului. Asta inseamna ca nu puteti solicita salarii neplatite de mai mult de trei ani.
Termenul de prescriptie (in care va puteti obtine salariile prin hot. judecatoreasca este de 3 ani de la data cand trebuia sa primiti banii, respectiv de la ziua de salariu pentru fiecare dintre salarii).
Ati scris ca lucrati de 7 ani - daca aveti de recuperat salarii mai vechi de 3 ani, de la acelea puteti sa va cam luati gandul.