avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Refinantare esuata din cauza debitorului/declaratie ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Refinantare esuata din cauza debitorului/declaratie neindeplinita

Buna seara,
Un prieten de-al meu a facut o refinantare la o banca in modul urmator : banca i-a dat sumele necesare stingerii celorlalte credite si el a declarat pe proprie raspundere ca banii ii va folosi sa inchida creditele respective. Din pacate a intervenit o urgenta in familie, o problema de sanatate grava cu mama lui si a trebuit sa se foloseasca de acei bani si nu a mai rambursat creditele respective si a ramas astfel cu 2 credite vechi si cu cel nou, de refinantare.

Problema e ca in contractul de credit se specifica ca destinatia sumelor de bani e refinantarea celorlalte credite si a mai semnat si acea declaratie pe proprie raspundere ca le va refinanta. Ce i se poate intampla ?

In primul rand cred ca banca va rezilia contractul si ii ca cere sa ramburseze toate sumele. Dar se poate indrepta si penal contra lui pt ca a declarat fals ? care ar fi pedeapsa pentru acest fals in declaratii ?

Multumesc mult

P.S SCUZE PENTRU TOPIC- CORECT ESTE : Refinantare esuata din cauza debitorului / declaratie neindeplinita
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
doru_radoi, utilizator
Cel mai recent răspuns: doru_radoi , utilizator 18:00, 10 Aprilie 2012
Nu se pune problema aspectului penal, insa este posibil ca banca, avand in vedere ca nu a respectat clauza pentru care i s-au acordat banii, va rezilia contractul si il va obliga la restituirea sumei.
Chiar daca se va formula o plangere penala impotriva lui pentru fals in declaratii, va putea sa probeze cu documente medicale ca a fost un caz fortuit de folosire a banilor destinati refinantarii.

:) Nu cred ca este chiar asa. Este o infractiune. Cum va fi incadrata, depinde de rezultatul cercetarii penale. Chestia cu urgenta in familie e o vrajeala ieftina. Incadrarea penala poate merge de la inselaciune pana la falsul in declaratii . Din fericire ptr functionarii bancii si ptr autorul faptei , legea 78/2000 s-a modificat si nu mai incrimineaza o astfel de fapta.
Nu inteleg exact ce vreti sa spuneti legat de legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. De ce nu mai incrimineaza o astfel de fapta ? Initial ati spus ca se poate face plangere de inselaciune sau fals in declaratii.

Angajatul bancii nu e de vina, a urmat procedura interna, asa se fac refinantarile in banca respectiva. Doar ca debitorul nu a utilizat sumele cu scopul pentru care au fost acordate si in conformitate cu declaratia pe proprie raspundere. Totusi, el vrea sa sa plateasca ratele, sa fie de buna credinta ca si debitor.
Acea lege pedepsea atat nerespectarea destinatiei creditelor cat si neurmarirea destinatiei creditelor, asadar era o infractiune clara.
Acum... cel mai probabil se va da nup, ptr ca fapta nu e prevazuta de lege.
Pai, cat timp isi va plati ratele, banca nu va sti ca a fost inselata. Problema va interveni cand nu va mai plati.
Banca va sti, ca asteapta de la el adeverintele de finalizare ale celor 2 credite pentru a-i debloca si restul de bani (o suma mica in comparatie cu suma destinata refinantarii). Si ma gandesc ca daca el nu duce acele adeverinte si nici nu acceseaza restul banilor, banca se va autosesiza. Sau credeti ca e interesata in primul rand sa isi primeasca ratele ?

Alte discuții în legătură

Banca poate pune poprire pe tot salariul? Rxa Rxa Buna ziua, Sotul meu a facut o refinantare la un credit si avand mare nevoie de bani pentru rezolvarea unei probleme aparuta imprevizibil s-a folosit de banii ... (vezi toată discuția)
Dosar de refinantare, dar nu am ridicat suma alexandru andra alexandru andra Am un coleg care se confrunta cu aceasta problema: Am depus documente pentru a sti daca ma incadrez pentru o refinantare la o banca unde as mai avea de ... (vezi toată discuția)
Refinantare sau reesalonare credit lungu nicolae lungu nicolae am un credit in delurare,as vrea sa refinantez creditul dar am restanta 2 luni,pt ca nu am reusit sa fac fata platilor,de aceea vreau sa refinantez,se poate ... (vezi toată discuția)