avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz izolare bloc cu polistiren
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz izolare bloc cu polistiren

Asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc doreste izolarea exterioara a blocului cu polistiren, in schimbul cedarii dreptului de mansardare catre o firma de constructii - crearea etajului 5.

Problema mea este ca nu prea sunt de acord, din urmatoarele motive:
1. Izolarea cu polistiren duce in timp la igrasie, mucegai. Peste cativa ani toata lucrarea va trebui data jos si refacuta, iar eu nu consider oportuna o asemenea cheltuiala. Nu doresc mucegai si igrasie in casa.
2. Cedare unei asemenea suprafete locative in schimbul invelirii blocului in polisitiren mi se pare o afacere foarte proasta. Nu sunt de acord cu ea.

Asociatia ma poate actiona in instanta daca refuz si legea ma obliga sa fiu de acord daca sunt singurul care ma opun, ori se poate dispensa de acordul meu? Fatada cladirii este proprietate comuna sau nu ? Daca este si a mea, cum ma poate cineva obliga sa fiu de acord cu acest proiect ?
Cine imi va plati eventuala inlocuire a izolatiei si indelartarea mucegalui peste sa zicem 8-15 ani ? Ce pot face ?
Pot fi de acord cu o clauza care sa oblige asociatia sa refaca lucrarea in caz de mucegai, in situatia in care aceeasi asociatie se poate dispensa de acordul meu este posibil ?

O a doua problema este chiar usor ridicola ... o pereche de banci in fata blocului, pe care stau golanii toata ziua, facand scandal la 2 m de geamul mamei mele, care este bolnava. Asociatia nu prea ar dori sa indeparteze acele banci, desi pentru un om batran si nu numai, circul ocazionat de ocuparea bancilor de catre toti betivii, noapte de noapte, este semnificativ. Le pot taia, pur si simplu ? Nu gasesc intelegere la administrator, pe motiv ca "au costat bani".

Multumesc
Cel mai recent răspuns: marijuan , utilizator 13:58, 11 Aprilie 2012
In privinta izolarii va opuneti fara rost pentru ca tot se face cu acordul sau fara acordul dvs. Totusi, in legatura cu mansarda, chiar daca legea permite ca decizia sa se ia doar cu majoritate din voturi si acordul vecinilor de la etajul 4, consider ca prevederea legala este neconstitutionala pentru ca incalca dreptul de proprietate (mansarda este proprietatea comuna a proprietarilor si se poate realiza doar prin acordul a 100% din proprietari). In instanta cred ca ati avea succes daca ati contesta constitutionalitatea respectivului articol de lege.

In privinta bancilor, nu aveti dreptul de a le taia, nu sunt ale dvs. si puteti fi obligat la plata de despagburi materiale daca le distrugeti
@marijuan

Izolarea blocului cu polistiren nu duce la igrasie si mucegai, ci dimpotriva. Dovada o aveti in programul national de reabilitare termica a cladirilor.
Igrasie se provoaca in interior atunci cand acesta nu este aerisit suficient si necesar, cand temperatura din interior este foarte scazuta facand ca vaporii de apa din aer sa condenseze pe pereti exact in zonele in care nu ajung curentii de aer.
Izolarea exterioara duce la cresterea temperaturii interioare chiar in conditiile unei incalziri sumare a apartamentului.

Acum, despre trocul izolare termica contra mansardare, aceasta este o afacere cat se poate de proasta. A ceda spatiul pentru mansardare inseamna multe probleme de la cele mai simple pana la cele mai complicate rezultate din modificarea proiectului initial al cladirii si a utilizarii ulterioare a spatiului mansardat pentru locatarii vechi ai cladirii.
Dar spatiul comun, proprietatea comuna a proprietarilor nu se poate decat concesiona, nu si vinde. Atentie, deci, chiar daca vanzarea s-ar face cu complicitatea unui notar, acest contract poate fi contestat in instanta si puteti castiga singur impotriva tuturor.
Ideea e ca, o data construita mansarda, ar putea fi greu, daca nu imposibil, de daramat, iar problemele pe capul locatarilor care n-au stiut ce fac atunci cand s-au lasat inselati de o afacere aparent in folosul lor, foarte greu de trecut.
Cu alte cuvinte ati obtine o victorie teoretica, dar in practica aproape imposibil de rezolvat, asa ca va sugerez sa:
- va interesati ce vor sa faca vecinii dv., sa concesioneze sau sa vanda terasa. Nu se poate vinde nimic din proprietatea comuna, nici macar cu acordul a 100% dintre proprietari. Este neconstitutionala prevederea din lege conform careia se poate vinde cu 2/3 din voturi. Curtea Constitutionala a transat acest aspect.
Am sa va rog sa cititi Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 24 din data de 12 ianuarie 2012.

[ link extern ]
- in cazul in care se concesioneaza terasa, aceasta nu poate fi modificata din punct de vedere constructiv, chiar daca concesiunea se face pe 49 de ani (maximul perioadei de concesionare).

In privinta bancilor de la intrarea in bloc, acel spatiu apartine primariei si deci puteti face o reclamatie la ADP-ul de care apartineti. Poate se indura ei sa vina si sa scoata bancile de-acolo. Daca nu, vopsiti-le cu ulei folosit de masina....:) si chemati politia la 112 de fiecare data cand e deranjata mama dv.
Noi asa i-am dezbarat pe tinerii nostri din bloc care mai adunau si de prin alte zone o adevarata gasca noapte de noapte la iesirea din spate a blocului, nelasand o multime de oameni sa se odihneasca.... Ba, unii de la etajele de sus, le mai aruncau si cu apa pe ei....
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
elga50, moderator
Izolarea blocului este legata tocmai de concesionarea spatiului pentru mansardare, este un troc.
Nu ma pot opune izolarii, dar ma pot opune mansardarii. Am semnat acordul de principiu, dar pana la contractul final mai este mult.
Nici la solutia de a plati izolarea termica nu pot fi obligat, deoarece nimeni nu poate dispune de banii mei, mai ales fiind vorba de o asemenea suma.
Multumesc foarte mult pentru decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011, nu reusisem sa o gasesc.

Din pacate, sunt nevoit sa contrazic: izolarea cu polistiren impiedica transferul de aer si duce la mucegai, intr-o periodada de cativa ani. Programul de reabilitare pe care il amintiti se deruleaza de cativa ani asadat nu a avut timp sa isi manifeste efectele secundare. Va detaliez prin PM daca doriti, sa nu ocup spatiu inutil, off topic, aici.

Nu as apela la solutii extreme, gen ulei pe banci, as prefera o solutie civilizata. Ma voi duce la ADP, intr-adevar.

Puteti va rog detalia problemele care pot apare in urma trocului mansardare contra izolatie ? In afara de igrasia care va apare dupa 8-10 ani, cand va trebui refacuta toata lucrarea.

Multumesc.
Mucegaiul si igrasia apar si in cazul cladirilor neizolate, asadar este o chestiune numai de microclimat al apartamentului. In afara de asta, acest fenomen nu apare dupa cativa ani de izolatie a cladirii, apare cand exista cauze si asta chiar imediat. Poate sa fie alte neajunsuri ale izolarii aparute dupa multi ani, dar nu igrasia.
Am mai discutat aceasta problema a mansardarii in multe topicuri de pe acest forum, chiar in perioada cand, Curtea Constitutionala nefiind sesizata si nedand aceasta exceptie de neconstitutionalitate pentru vanzarea cotei-parti indivize in afara proprietatii principale, deci am avut multe asemenea discutii. Cautati pe forum si o sa descoperiti parerea celor care efectiv s-au lovit de aceasta problema.

De fapt ce sa discutam, daca din start vanzarea proprietatii comune este ilegala? Nici cu troc, nici fara troc.

Pe de alta parte, daca se hotaraste in AG izolarea blocului, fara alta complicatie cu mansardarea, dv. sunteti obligat sa contribuiti cu bani la aceasta lucrare, ca la orice lucrare de intretinere, reparatie sau modernizare a proprietatii comune, conform Legii 230/2007 si a HG. 1588/2007, unde se arata ca majoritatea poate hotari, iar minoritatea se supune.
Este un principiu democratic si legal.
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
elga50, moderator
Da, nu puteti obliga izolarea exterioara si din cate am inteles de la cativa experti in domeniu nu duce la igrasie sau mucegai daca este bine facuta si apartamentele sunt bine aerisite. Asa ca ii dau dreptate lui @elga50.

Offtopic. Mersi elga pentru Decizia CCR, chiar nu stiam ca au dat deja o decizie.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 10 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica exterior THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua vreau sa stiu de ce am nevoie de autorizatie pt a mi izola exterior o garsoniera care este situata pe colt si de ce nu mi se da autorizatie ... (vezi toată discuția)
Izolatie bloc Turnus Turnus Buna ziua.Stau la parter si am izolat cu polistiren de 10 cm. si as dori sa stiu daca ma poate obliga asociatia de locatari sa platesc la izolarea blocului (vezi toată discuția)
Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate pentru toþi membrii asociaþiei de proprietari? ContSters116611 ContSters116611 Locuiesc într-un bloc construit în 1981 şi fac parte din asociaţia de proprietari a blocului. După mutarea mea (la puţin timp după darea în ... (vezi toată discuția)