La nivelul societatii in care activez exista un contract colectiv de munca, in care, unul dintre articole are textul :
"Art. 156. In perioada preavizului si cu anunţarea conducerii, salariaţii au dreptul sa absenteze 4 ore pe zi de Ia programul unităţii pentru a-si caută un nou loc de munca fara ca aceasta sa ii afecteze salariul si celelalte drepturi.
La cererea persoanei, orele absentate se pot acorda prin cumul. "
Articolul de mai sus e incadrat la capitolul: "Incetarea contractului individual de munca" / " Incetarea contractului individual de munca din motive ce tin de persoana salariatului"
Intrucat nu se face diferenta intre termenul de preaviz in cazul concedierii si cel de preaviz ca urmare a demisiei, pot sa presupun ca in cazul demisiei pot beneficia de prevederile articolului 156 cu referire la reducerea programului la 4 ore pe zi pe perioada preavizului in cazul demisiei?
Art. 147 (1). Salariatul poate solicita incetarea contractului individual de munca dupa împlinirea unui termen de preaviz (demisie), fara a fi obligat sa prezinte motivele care l-au determinat sa faca acest lucru.
Nu puteti intelege asa ceva. Acea modalitate de absentare 4h/zi reprezinta un sprijin pe care contractul colectiv de munca la nivel national si mai apoi cel la nivel de unitate l-au prevazut in cazul persoanelor care isi pierd locul de munca, indiferent daca este vorba de motive care tin de persoana salariatului (cum ar fi o incetare disciplinara a raporturilor de munca) sau de motive care nu tin de persoana salariatului (de exemplu in cazul restructurarilor). In acea perioada sunt prevazute si obligatii de diligenta ale angajatorului, care trebuie sa sprijine angajatul in gasirea unui nou loc de munca.
Ideea demisiei tocmai asta este, ca angajatul, din proprie vointa, a decis sa inceteze raporturile de munca fiindca a gasit ceva mai bun. In acest caz, beneficiul de preaviz este dat doar pentru angajator, ca acesta sa nu inregistreze pierderi datorita plecarii dvs, pana la angajarea unei noi persoane. Dupa cum vedeti, legiuitorul lasa la latitudinea angajatorului daca se foloseste de preaviz sau nu.
Deci, nu, nu puteti intelege. Nici in instanta nu ati castiga.
CCMN nu mai exista de la 01.01.2011 .... asa ca nu vad ce sprijin poate acorda un act care nu isi mai produce efecte juridice.
In cazul demisiei , sunt incidente prevederile art.81 alin.5 C.mun. , si anume: Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Asadar, timpul de munca pe durata preavizului va fi cel specificat in c.i.m.
As dori sa precizez ca respectivul CCM incheiat intre patronat si reprezentantii salariatilor (Sindicatul) este inregistrat la ITM in data de 26.04.2011 si este specificat ca este valabil pentru perioada 2011-2013.
Intrebarea mea se referea la faptul ca art 156 descrie una din particularitatile situatiei de "preaviz" de care pot sau nu sa ma folosesc in interesul meu ca angajat.
Perioada preaviz
mitrache_v
Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare
bogalenti
buna seara!
va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, deoarece sunt foarte multe necunoscute privind situatia descrisa mai jos.
am primit un preaviz de 49 de ... (vezi toată discuția)