buna seara!
va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, deoarece sunt foarte multe necunoscute privind situatia descrisa mai jos.
am primit un preaviz de 49 de zile cu principale justificari de criza economica si financiara. se incadreaza in articolele din codul muncii? este legal? am colegi care au primit preaviz si de 22 sau 72 de zile. in cazul in care societatea isi revine in aceasta perioada, societatea poate anula preavizul? este legal ca salariile compensatorii sa fie calculate la valoarea salariului tarifar personal? in CCM este trecut ca in caz de disponibilizari se dau salariile tarifare individuale. salariul meu este mai mic decat salariul mediu pe intreprindere. in perioada preavizului cat timp sunt obligat sa fiu prezent la serviciu?
va multumesc!
valentin
Preavizul este de 20 zile lucratoare.
De asemenea durate de preaviz nu am mai auzit. Ce se face angajatorul cu o asemenea perioada avand in vedere ca " În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator. (art.74, alin.3 CCMN, aceasta este obligatia dv. fata de serviciu).
Salariul compensator este cel de incadrare (art.78, alin.1 CCMN), daca in CCM pe ramura din care faceti parte este un articol mai favorabil decat aveti in CCM pe unitate in acest sens, se va aplica si in cadrul unitatii dvoastra deoarece CCM pe unitate nu poate contine clauze sub nivelul celor incheiate la nivele superoare.
Din cate stiu,nici o lege nu interzice sa se prevada interzicerea unui previz maimare de 20 de zile lucratoare, mai ales ca , din cate v-a spus si colegul puteti lucra doar 4 ore si sa fiti platiti pentru 8.
Bineanteles ca societatea poate reveni oricand la decizia sa, anulind , pe cale de consecinta preavizul.
La încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.