avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Temeiul de drept in motivarea unei hotarari ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Temeiul de drept in motivarea unei hotarari judecatoresti

Instanta de judecata mi-a admis o actiune ptr. imbogatierea fara just temei, cerere pe care am introdus-o sub prev. vechiului civil, in baza art. 992.
Instanta in motivarea HJ arata enuntul art. 992 din vechiul cod civil dar completeaza si cu prev NCC respectiv art. 1345-1349.
Adversarul meu considera ca sentinta este nelegala si netemeinica deoarece instanta de fond a motivat sentinta in baza prev. NCC desi actiunea a fost introdusa sub imperiul vechiului cod.

Exista in NCC sau legea ptr punere in aplicare a legii privind codul civil, vreo disp. tranzitorie in ceea ce priveste acest temei de drept, ref. la imbogatirea fara just temei? Considerati ca instanta a gresit motivand sentinta si cu prev. NCC?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:41, 11 Aprilie 2012
In opinia mea se motiveaza numai pe vechea lege.
Trebuie analizata hotararea in detaliu pentru a se stabili daca este sau nu vorba de nelegalitate.
Depinde de modul in care a motivat si de felul in care se poate interpreta motivarea.
Dispozitiile art.1345- 1349 nu se aplica in speta. Legea 71/2011 nu prevede aplicarea NCC.
ART. 110 din Legea 71/2011 prevede ca dispozitiile referitoare la gestiunea de afaceri nu sunt aplicabile gestiunii nascute inainte de intrarea in vigoare a NCC, insa referitor la imbogatirea fara justa cauza nu exista nicio prevedere. In opinia mea NCC nu avea incidenta in speta dv.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
Carmen Chitu, Avocat
Ca si principiu d edrept:-lucrurile nascute sub imperiul legii vechi se judeca sub imperiul acelei legi,insa retinem ca efectele se produc sub imperiul legii noi,aceasta fiind de imediata aplicare,atunci se va mentiona aspectul legal nou aparut in vigoare!Este perfect legala motivarea judecatorului!:P
Efectele provin din timpul vechii legi si nefind norma de procedura noua lege nu se aplica.

Este posibil ca instanta sa fi facut vorbire despre art 1347 alin. 1 NCC.
Este vorba despre sesizarea instantei si aceasta sa fi dorit sa faca aceasta precizare in motivarea sa.
Adica daca actiunea s-a depus dupa momentul intrarii in vigoare a NCC instanta sa fi considerat ca se impune a fi facuta aceasta verificare.
Cu toate acestea, pe vechea lege situatia era aceeasi neexistand deosebiri substantiale.

Fara a se analiza motivarea este greu de spus mai mult.
Aplicarea gresita a legii atrage modificarea hotararii instantei de fond.Daca instanta de fond si-a format o convingere justa asupra litigiului, probabil pe fondul cauzei solutia va fi similara
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
Carmen Chitu, Avocat

Alte discuții în legătură

Obligatii civile. clasificare. izvoare GBC GBC Salut! NCC aduce unele schimbari fata de CC in privinta clasificarii obligatiilor civile. In vechiul cod civil se considera ca sunt izvoare ale ... (vezi toată discuția)
Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)
Suspendarea judecarii cauzei raicuraisa raicuraisa Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati cu un sfat , referitor la modul in care pot ataca o incheiere de sedinta prin care ... (vezi toată discuția)