avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Suspendarea judecarii cauzei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Suspendarea judecarii cauzei

Buna seara,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati cu un sfat , referitor la modul in care pot ataca o incheiere de sedinta prin care s-a dispus suspendarea unui proces

Initial in anul 2009, Reclamantul m-a actionat in judecata pe motiv , respectiv ca m-ar fi imprumutat cu o suma de bani. La prima instanta am castigat precum si la apel , reclamantul nedovedind ca m-a imprumutat, neexistand nici un contract Acum a declarat recurs in care sustine acelasi lucru ca m-a imprumutat, urmand sa ne judecam.
Separat de acest proces , cu trei zile inainte de prescrierea termenului de trei ani,(in anul 2011) pentru "a-si tine numar de inregistrare" pentru aceiasi suma de bani
reclamantul a facut o noua cerere de chemare in judecata pe alt temei juridic, art. 1345 imbogatire fara justa cauza.
In intampinarea depusa am invocat "actio de in rem verso", respectiv caracterul subsidiar "numai atunci cand el nu are si nici nu a avut alta cale de drept, nici o alta actiune in justitie.pentru valorificarea derptului sau la reparatiune"
Ori in situatia in care pe rol se afla o actiune "in contracT ,in cadrul careia reclamantul cere aceiasi bani ia r potrivit practicii judecatoresti" actiunea din contract exclude actiunea pentru imbogatire fara just temei" am solicitat instantei sa admita exceptia inadmisibilitatii acestei actiuni.
Instanta a decis suspendarea acestei actiuni pana la rezultatul recursului.
In aceste conditii va rog sa-mi spuneti:
_ prevederile carui cod civil se aplica (vechi sau nou) avand in vedere ca suma mi-a fost remisa cu titlu de datorie in 2008
_ cum ma pot indrepta impotriva suspendarii> Se poate ataca cu recurs sau cer repunerea pe rol? In ce termen?
-instanta ar fi trebuit intai sa se pronunte cu privire la exceptia inadmisibilitatii si abia apoi sa suspende ?
- se poate considera aceasta suspendare ca o "antepronuntare? pentru ca exceptia invocata nu are legatura cu rezultatul recursului?
Multumesc


Cel mai recent răspuns: raicuraisa , utilizator 23:26, 22 Iunie 2012
Se aplica prevederile Codului de procedura civila in vigoare, cel nou intra in vigoare de la 1 septembrie.
In cazul expus de dvs. cu siguranta instanta s-a pronuntat pe art. 244 alin. 1, pct. 1 Cod procedura civila, respectiv cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati.
Conform art. 244 indice 1 C.pr.civ. asupra suspendarii judecarii prcesului, instanta se va pronunta prin incheiere care poate fi atacata cu recurs.
Din punctul meu de vedere suspendarea nu poate fi considerata o antepronuntare pentru ca instanta nu a facut asa ceva. Suspendarea unei cauze indiferent de motiv nu poate fi considerata o antepronuntare.

Multumesc frumos pentru raspuns.
Mai am o nelamurire :: daca reclamantul are o alta cale de recuperare , respectiv Recursul (pentru actiunea din contract, Recurs in derulare) , in lumina interpretarii corecte a caracterului subsidiar al actio de in rem , actiunea bazata pe imbogatirea fara justa cauza simultana, poate fi considerata o exercitare abuzaiva a drepturilor procesuale?
Este corecta atitudinea instantei ? in locul discutarii exceptiei inadmisibilitatii a suspendat cauza


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caracterul subsidiar al actio de in rem verso raicuraisa raicuraisa 1.Va rog frumos sa-mi explicati ce inseamna caracterul subsidiar al actio de in rem verso si cum se interpreteaza corect, in lumina vechiului cod civil. 2. ... (vezi toată discuția)
Imbogatirea fara justa cauza raicuraisa raicuraisa Am primit in calitate de parat o cerere de chemare in judecata intemeiata pe art.1345 din Cod Civil, pentru restituirea unei sume de bani Actiunea a fost ... (vezi toată discuția)
O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie? seldom seldom Buna ziua, Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul. Astfel conf Art 2539 ... (vezi toată discuția)