avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imbogatirea fara justa cauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imbogatirea fara justa cauza

Am primit in calitate de parat o cerere de chemare in judecata intemeiata pe art.1345 din Cod Civil, pentru restituirea unei sume de bani
Actiunea a fost promovata numai pentru a conserva un drept supus prescriptiei.
Termenul de prescriptie de 3 ani este deja expirat , la cateva zile dupa depunerea cererii.
In prezent pe rolul TB se afla o alta actiune, pentru aceasi suma de bani, respinsa ca neintemeia de catre prima instanta , in calea de atac a apelului.
Avand in vedere ca Actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza poate fi exercitata numai in conditiile in care nu mai exista nici o alta actiune in justitie pentru valorificarea dreptului,aceasta cerinta obligatorie nu este indeplinita, reclamantul a solicitat ca Cererea sa fie analizata in situatia respingerii irevocabile a celuilalt dosar.” prin conservarea unui drept supus prescriptiei.
Cu alte cuvinte la data depunerii actiunii bazata pe imbogatirea fara justa cauza nu indeplineste una din cele 5 conditii cumulative stipulate de Cod civil precum si art. 1348.
Mai simplu spus pentru a putea intenta o acţiune în restituire trebuie să nu existe nicio altă acţiune în instanţă, prin care persoana nedreptăţită să-şi poată recupera pierderea.
Pentru a indeplini acesata cerinta, recalmantul isi conserva dreptul la prescriptie si cere ca judecata sa se faca la o data ulterioara, dupa ce va obtine o decizie defininitiva si irevocabila in dosarul de la TB.
In opinia mea pentru ca judecata sa se faca la o data ulterioara, adica sa se conserve dreptul de prescriptie, actiunea ar trebui mai intai admisa si apoi suspendata.
Intrebarea este daca se poate admite actiunea noua, fara a fi respectate cele 5 conditii cumulative prevazute de cod civil.
Multumesc




Cel mai recent răspuns: raicuraisa , utilizator 21:06, 28 Iunie 2012
In dreptul procesual civil romanesc nu exista procedura admiterii in principiu a unei actiuni. Prin urmare, ceea ce propuneti dvs. (ca actiunea sa fie mai intai admisa, apoi suspendata) este imposibil.
Dupa parerea mea, actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza poate fi suspendata in temeiul art.244 pct.1 C.p.c., admisibilitatea acestei actiuni depinzand de admiterea sau respingerea pe fond a celeilalte actiuni in pretentii.
Atentie, conditia de admisibilitate a actiunii in imbogatire fara justa cauza nu se refera la existenta unei alte actiuni pe rolul instantelor de judecata, ci pe posibilitatea abstracta ca reclamantul sa formuleze o alta actiune, cu un alt temei de drept.
Prin urmare, daca a formulat o actiune care îi va fi respinsa, acesta ar putea formula (in termenul de prescriptie) o alta actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
ContSters103772, utilizator
Mesaje reeditate
@ raicuraisa
Data post: Miercuri, 11 Aprilie 2012, 20:18
Forum Jurisprudenta
Subiect Imbogatire fara justa cauza

Pentru a putea formula o astfel de acţiune, trebuie să fie îndeplinite cumulativ 5 condiţii, intre care si
 Să nu existe un temei legal pentru mărirea unui patrimoniu şi micşorarea celuilalt. Temeiul legal reprezintă fundamentul îmbogăţirii.
Jurist prudenta stipuleaza ca atâta timp cât îmbogăţirea s-a efectuat pe baza unui act, document, situaţia este cu totul alta.
In cazul meu “imbogatirea” s-a facut pe baza unui document legal “ordin de plata bacar “ completat si semnat olograf chiar de “pagubit”.
La descrierea operatiunii a scris olograf :transfer personal
Documentul este depus la dosar chiar de el ca anexa la cererea de chemare in judecata.
Poate fi considerat acest OP un temei legal de imbogatire , banii fiind transferati cu titlu definitiv
Multumesc


@ Alimanescu George
Data post: Miercuri, 11 Aprilie 2012, 22:02


Daca nu va datora acei bani sau nu a intentionat sa va faca o donatie, atunci nu exista temei legal pentru o asemenea plata.
Buna ziua dl Alimanescu.
Va rog frumos daca puteti sa clarificati aspectul urmator pentru a intelege eu clar.
Revin la primul Dvs.raspunsul in care imi comunicati ca "daca a formulat o actiune care îi va fi respinsa, acesta ar putea formula (in termenul de prescriptie) o alta actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza."
Solicitarea mea se refera la sintagma "in termenul de prescriptie" , respectiv se poate solicita in cadrul termenului de prescriptie prezervarea dreptului de prescriptie avand in vedere caracterul subsidiar al actio de in rem reverso?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)
Taxa auto iulia_viorica iulia_viorica Care este termenul limita de formulare a unei actiuni pentru recuperarea taxei auto? Mai precis in cati ani de la data inmatricularii se poate formula o astfel ... (vezi toată discuția)
O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie? seldom seldom Buna ziua, Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul. Astfel conf Art 2539 ... (vezi toată discuția)