avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... caracterul subsidiar al actio de in rem verso
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

caracterul subsidiar al actio de in rem verso

1.Va rog frumos sa-mi explicati ce inseamna caracterul subsidiar al actio de in rem verso si cum se interpreteaza corect, in lumina vechiului cod civil.

2. Exista vreo deosebire de interpretare cu privire la caracterul subsidiar al actio de on rem verso intre cele doua coduri? vechi si nou?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:41, 25 Iunie 2012
Stimată doamnă,

Actio de in rem verso reprezintă o acțiune întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză.

Una din condițiile - relevate mai ales în doctrină - ale acestui tip de acțiune este subsidiaritatea acesteia.

În acest sens, actio de in rem verso se poate introduce numai și numai dacă nu există altă alternativă procesuală, alt temei de drept pe care se poate fundamenta o cerere.

Ca exemplu, nu există concurs între posibilitatea introducerii unei acțiuni cu bază contractuală și o actio de in rem verso, dacă se pot cere daune contractuale, actio de in rem verso este inadmisibilă.

De asemeni, în doctrină s-a reliefat imposibilitatea introducerii actio de in rem verso pentru evitarea unor prescripții.

Vă recomand și lecturarea Sentinţei civile nr. 629, pe care o găsiți aici:
[ link extern ]

Pentru o mai bună înțelegere a acestui tip de acțiune, va trebui să citiți ceva tratate de drept civil, actio de in rem verso fiind mai degrabă conturată doctrinar decât legal.

Cu stimă.
Multumesc frumos
As indrazni sa va rog daca se poate sa dezvoltai putin afirmatia"în doctrină s-a reliefat imposibilitatea introducerii actio de in rem verso pentru evitarea unor prescripții.

Personal ma confrunt chiar cu aceasta speta. Reclamantul a introdus actiunea numai pentru evitarea prescriptie (cu trei zile inainte de indeplinirea termenului) numai pentru a-si prezuma dreptul , pe rol aflandu-se o alta actiune in contract in faza de Recurs
Stimată doamnă,

Imposibilitatea introducerii actio de in rem verso pentru evitarea unei prescripții decurge din însuși caracterul subsidiar al acesteia.

Astfel, actio de in rem verso nu poate fi introdusă decât dacă cel sărăcit nu are un alt mijloc juridic pentru recuperarea pierderii.

Ca exemplu, dacă cel sărăcit a avut la dispoziție o altă acțiune, dar dreptul la acțiune este prescris - acțiune contractuală, dar s-a depășit termenul de 3 ani - nu se poate introduce o actio de in rem verso, în loc.

Doctrina relevantă o constituie, din punctul meu de vedere, tratatul denumit: Drept civi. Teoria generală a obligațiilor, autori Constantin Stătescu, Corneliu Bîrsan, în diversele sale ediții.

Cu stimă.

Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia extinctiva totoracristian totoracristian Am achitat taxa de poluare pentru un autoturism in 14.11.2008. In data de 04.07.2012 am introdus o actiune la Tribunal prin care am solicitat restituirea taxei ... (vezi toată discuția)
Bucata de teren ocupata abuziv ! ContSters99176 ContSters99176 Respectivul teren este o proprietate comuna pt. care nu s-a efectuat dezbaterea succesiunii de vreo 14 ani,sunt una dintre succesoare.Acum cativa ... (vezi toată discuția)
Speta greaaaa Cabinet Av Popa Alexandru Cabinet Av Popa Alexandru prescriptia actiunii civile neexercitate in actiunea penala, in conditiile in care actiunea penala a incetat la retragerea plangerii prealabile care este ... (vezi toată discuția)