avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bucata de teren ocupata abuziv !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bucata de teren ocupata abuziv !

Respectivul teren este o proprietate comuna pt. care nu s-a efectuat dezbaterea succesiunii de vreo 14 ani,sunt una dintre succesoare.Acum cativa ani,vecinul mi-a ocupat o parte din gradina prin desfiintarea semnelor de hotar,mi-a distrus viata de vie si furat spalerii.Nu am dorit sa depun plangere pt savarsirea acelor infractiuni de tulburare de posesie,furt si distrugere;in acea situatie,ca si succesoare in drepturi aveam aceasta posibilitate?
Cum pot sa imi recuperez bucata de pamant?

Cel mai recent răspuns: ContSters99176 , utilizator 23:14, 10 August 2009
Incercati pe calea unei actiuni in revendicare imobiliara.
Pentru acţiunea în revendicare va trebui să-şi dovedească, în primul rînd, calitatea de moştenitor. Apoi, conform opiniei generalizate în doctrina şi jurisprudenţa noastră, va trebui să promoveze acţiunea cu acordul expres al tuturor coproprietarilor.

Cu referire la acest ultim aspect, vreau să spun că îmi amintesc vag de existenţa unei decizii a CEDO cu privire la soluţiile instanţelor care au respins cererea în revendicare introdusă de un singur coproprietar. S-ar putea să mă înşel. Poate ştie cineva ceva concret.

:rtfm:
In aceasta ultima privinta,este adevat,:love2: in acest sens o hotarare a CEDO (Lupas si altii c.Romania),nepublicata prin care actiunea respectivelor persoane a fost respinsa,respectivii sustinand ca actiunea in revendicare trebuie sa fie considerata un act de conservare a unui bun ce poate fi exercitata de oricare dintre copropietari,care profita tutoror copropietarilor,de aceea,este inadmisibil ca actiunea sa fie respinsa deoarece s-ar incalca dreptul persoanelor la un proces echitabil,garantat de art.6 din Conventie.
Am mai cautat solutii,dintre care cineva sustinea ca a ar fi bine sa dezbat mostenirea,apoi dupa ce sunt propietara cu drepturi depline,sa il dau in judecata.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
ContSters99176, utilizator
Da, imi amintesc despre prevederea conform careia o actiune in revendicare nu face parte dintre actele care ar putea fi indeplinite de un singur coprprietar, fiind nesar ca reclamantul sa fie proprietar exclusiv al bunului revendicat, astfel incat este necesara mai intai iesirea din indiviziune pe calea partajului.:)
Totusi, exista in doctrina unele opinii prin care se incearca , argumntat, a reliefa si posibilitatea unui singur coindivizar de a introduce o actiune in revendicare,intrucat, desi opinia majoritara doctrinara considera o asemenea actiune un act de dispozitie, totusi, recent, in practica au fost admisa posibilitatea intentarii unei actiuni in granituire promovata doar de unul dintre soti, intrucat constituie un act de administrare. deasemenea , o alta opinie existenta in doctrina este de parere ca,,actiunea in revendicare impotriva unui tert, este un act de conservare, intrucat intrerupe prescriptia achizitiva" Referitor la caracterul exclusiv al dreptului de proprietate, se presupune ca titularul dreptului isi exercita prerogativele excluzand orice alta persoana de la acest exercitiu. Coproprietatea limiteazadeci caracterul exclusiv al dreptului de proprietate, insa, , doar in raport cu ceilalti proprietari, nu si in raport cu tertii. In cazul in care un tert incalca obligatia de a nu face nimic de natura a stanjeni exercitarea prerogativelor dreptului real, oricare dintre coproprietari este indreptatit a lua masuri, in sensul introducerii actiunii in revendicare .
Si tot cu referire la efectele actiunii in revendicare promvata de unul dintre coindivizari, asupra tertilor,se precizeaza ca , daca coproprietarul castiga in revendicare, nu inseamna o recunoastere exclusiva a dreptului de proprietate in favoarea acestuia si nu stinge dreptul de proprietate in favoarea celorlalti coproprietari.Se mai considera ca, in situatia in care coindivizarul pierde in actiunea de revendicare, aceasta hotarare nu-I poate vatama pe ceilalti coindivizari, nefiindu-le opozabila. intarind opinia formulata, se poate invoca faptul ca, in conditiile in care actele unuia dintre reclamanti/parati nu pot folosi ori pagubi celorlati (art. 48 din C.pr.civ), cu atat mai mult o hotarare judecatoreasca obtinuta de unul dintre coproprietari, nu-I poate vatama pe ceilalti. :surrender:
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
ContSters47264, utilizator
Am impresia ca e o hotarare CEDO in acest sens daca retin bine.
In prezent ar merge.
Eu sustin de fff multi ani asa ceva...

Alte discuții în legătură

Actiune in revendicare luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Am o mare rugaminte la dumneavoastra.As vrea sa stiu in ce conditii poate interveni renuntarea la judecata daca actiunea in revendicare a fost ... (vezi toată discuția)
Regula unanimitatii in actiunea in revendicare Mihaela Enache Mihaela Enache De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? ... (vezi toată discuția)
Admisibilitatea unei actiuni in revendicare formulata de un singur coindivizar dupa cauza lupas Mihaela Enache Mihaela Enache Apelez la cunostintele dumneavoastra...eu sunt mai micuta asa.... Intrebări : 1. de lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin ... (vezi toată discuția)