avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... regula unanimitatii in actiunea in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

regula unanimitatii in actiunea in revendicare

De lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin admiterea cererii, cum se pune ea in executare? se restituie bunul reclamantului, desi el nu e unic proprietar? Daca hotararea nu s-ar putea pune in executare, acest lucru ar contraveni iar art.6 din CEDO.
In Curierul Judiciar nr.2/2011 este relatata o speta tot cu bunuri preluate abuziv (de data aceasta mobile...niste tablouri, statuete, etc.) fiind indeplinite aceleasi conditii ca in cauza Lupas. Este admisa actiunea de CA Bucuresti care obliga la restituirea bunurilor si la plata contravalorii bunurilor care nu au putut fi restituite in natura.
Sa inteleg ca sunt recunoscuti ca fiind unici proprietari? Daca nu ar fi asa,ulterior eventualele acte de dispozitie nu s-ar putea realiza tocmai datorita regulii unanimitatii. Si deci...desi sunt coindivizari, ei revendica proprietatea exclusiva tocmai datorita situatiei exceptionale in care se afla ( nu se cunosc ceilalti mostenitori, perioada lunga de vreme trecuta de la nationalizare, etc) iar nu cotele- parti.... eu asta inteleg din decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Sub imperiul N.C.Civ. ,regula unanimitatii va fi eliminata dupa intrarea sa in vigoare. Cum interpretati dispozitiile astea?
Art. 643. – (1) Fiecare coproprietar poate sta singur în justiţie, indiferent de
calitatea procesuală, în orice acţiune privitoare la coproprietate, inclusiv în
cazul acţiunii în revendicare.
(2) Hotărârile judecătoreşti pronunţate în folosul coproprietăţii
profită tuturor coproprietarilor. Hotărârile judecătoreşti potrivnice unui
coproprietar nu sunt opozabile celorlalţi coproprietari.

.... “Hotararile judecătoresti pronuntate in folosul coproprietatii profita tuturor coproprietarilor.” Sunt recunoscuti ca proprietari coindivizari, desi n-au participat la proces? Va fi restituit bunul in cazul admiterii? Sau, altfel spus...reclamantul revendica decat cota sa parte, dar in hotarare se instituie restituirea bunului, de acest lucru profitand si ceilalti coindivizari, carora implicit li se recunoaste calitatea ...?
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 23:50, 25 Mai 2011
1.se restituie bunul in integralitatea sa tuturor copartasilor chiar daca numai parte dintre ei au introdus actiunea in revendicare, urmand ca ulterior sa procedeze conform dreptului comun, respectiv sa ceara iesirea din indiviziune si valorificarea cotelor parti cuvenite conform hotararii judecatoresti ce se va fi pronuntat in acest sens.
2.da, sunt recunoscuti ca proprietari in indiviziune toti chiar daca nu au luat parte la judecata (vezi judecarea in lipsa din varii motive).
3. cauza Lupas se refera la revendicarea per ansamblu, nu imi amintesc sa fi cerut cineva acolo proprietatea exclusiva pe motiv ca unul/unii din mostenitori sunt lipsa, ci din contra, se cerea readucearea bunului nationalizat abuziv in patrimoniul tuturor mostenitorilor, deci profita tuturor coproprietarilor.
4. nu cunosc speta din Curierul Judiciar 2/2011 dar am sa o caut si studiez.
bineinteles, orice alte opinii nu pot fi decat constructive deoarece subiectul deschis e foarte interesant.
Practic dupa reintrarea in coproprietate, coindivizarii vor avea iar de infruntat o groaza de probleme legate de posibilele acte de dispozitie....si chiar cu privire la partaj....pentru ca vor infrunta aceleasi probleme ca si la revendicare : imposibilitatea sa-i gaseasca pe ceilalti !

Pai judecarea in lipsa presupune ca mai intai o persoana sa formuleze cererea de chemare in judecata, sa aiba calitate procesuala activa, solicita judecarea in lipsa si ulterior va avea el insusi o hotarare ce va constitui titlu executoriu (daca nu cade in pretentii)....dar el e parte in proces, evident.


Ce parere aveti despre reglementarea din noul cod? Dumneavoastra cum ati interpreta?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
Mihaela Enache, Avocat
eu ma refeream la judecarea in lipsa paratului, nu a reclamantului care cere de bunavoie acest lucru , cand reclamantul face dovada ca in ciuda tuturor diligentelor sale (diligente chiar indeplinite cu adevarat nu numai cu vorbele) tot nu a putut afla nimic despre parat, care in aceste conditii va fi citat si la usa instantantei.
despre noul cod civil deocamdata prefer sa nu comentez nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admisibilitatea unei actiuni in revendicare formulata de un singur coindivizar dupa cauza lupas Mihaela Enache Mihaela Enache Apelez la cunostintele dumneavoastra...eu sunt mai micuta asa.... Intrebări : 1. de lege lata, avand in vedere Cauza Lupas, prin ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Am o mare rugaminte la dumneavoastra.As vrea sa stiu in ce conditii poate interveni renuntarea la judecata daca actiunea in revendicare a fost ... (vezi toată discuția)
Principiul unanimitatii ContSters221975 ContSters221975 constat ca a disparut mult discutata problema a revendicarilor facute doar de un mostenitor..finnd mai clar principiul indivizibilitatii acceptarii ... (vezi toată discuția)