Buna ziua! De curand mi s-a ivit oportunitatea unui loc de munca pe care il astept de mult timp si am incercat sa imi depun demisia la zi la actualul loc de munca( de 1 an si jumatate de cand lucrez la firma respectiva toata lumea a plecat fara preaviz), dar nu mi s-a acceptat si am ales sa incalc practic contractul de munca si sa nu mai merg in preaviz adica sa absentez. As dori sa imi spuneti cum este posibil sa mi se desfaca contractul de munca in cel mai rau caz pentru mine si in cat timp, pentru ca ma intereseaza sa incep munca la noul loc de munca cat mai curand. Va multumesc!
Daca angajatorul dvs nu si-a respectat obligatiile din CIM,(neplata la timp a salariului, neacordarea CO, neacordarea sau neplata orelor suplimentare, neplata la timp a obligatiilor fata de bugetul statului, etc) puteti demisiona fara preaviz, art 81 (8) codul muncii. In celalalt caz vi se va desface contractul de munca pentru absente nemotivate, dupa o cercetare disciplinara.Puteti incepe activitatea la noul loc de munca. Elegant ar fi sa le comunicati situatia in care va aflati. Succes!
Va multumesc mult! Am de mentionat faptul ca angajatorul nu si-a incalcat nici una din obligatiile enumerate de dumneavoastra mai sus, dar eu in CIM, dar si in fisa postului, figurez ca operator comercial(trebuie sa vand) si de 3 saptamani tineam locul unui coleg care oferea asistenta tehnica, conectandu-ma la anumite softuri cu care lucram cu numele si parola colegului absent. As putea sa ma leg de chestia asta daca s-ar ajunge la chestii complicate? Multumesc anticipat!
Incalcarea oricarei obligatii prevazute mai jos de catre angajator va da posibilitatea de a demisiona fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun :
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
In cazul in care nu este incalcata niciuna din aceste obligatii , atunci este dreptul angajatorului de a specifica pe cerere cu s-au fara preaviz.
In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Demisie
gabi2002
Am lucrat aproape 6 ani intr-o fabrica si am cerut demisia la zi care binenteles nu a fost aprobata.,doar cea cu preaviz de 20 zile. ideea e ca eu nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz
eu1983
Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract .
Cu alte ... (vezi toată discuția)