avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca esti angajata cu 4h/zi mai poti beneficia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca esti angajata cu 4h/zi mai poti beneficia de prenatal?

Buna ziua,stiu ca pentru a putea beneficia de prenatalul de la stat trebuie sa lucrezi minim 1an la un loc de munca
daca esti angajat part time 4h mai este valabil?
De concediu prenatal puteti beneficia.El se acorda pe baza concedilui medical obtinut de la dr de familie sau de la dr specialist obstretica/ginecologie.Acesta se depune la job pana in data de 5 a lunii urmatoare.Cred insa ca intrebarea dvs se referea la indemnizatia CCC.

Da, puteti beneficia si de indemnizatia pentru cresterea copilului.

OUG 111/2010Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. Cele 12 luni pot fi constituite si din perioadele in care persoanele au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, conf alin5 lit g
5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
In Normele metodologice ale OUG 111/2010


Este valabil si pentru angajatii part time acelasi lucru, aveti drepturi egale cu cei cu norma intreaga.
Va multumesc mult pt raspunsurile primite
Concediul de maternitate este una, iar concediul pentru cresterea copilului este alta.

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
freeelis a scris:


Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.


o luna?:hm:

Nu mai e valabila OUG 158/2005:?

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Elena0512 Elena0512 Buna ziua! As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului daca in ultimul an am lucrat doar cateva luni? Se mai acorda sau conditia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil kattycatalina kattycatalina lucrez de 1luna si beneficiez si de stimulent de insertie( 4 luni). Daca as ramane insarcinata in viitorul apropiat mai pot beneficia de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)