avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

pot beneficia de somaj daca mi s-a desfacur contractul de munca cu art.55 litera b in 01.03.2012 avand in vedere ca lucrez din 1990 iar la ultimul loc de munca m-am angajat in decembrie 2011?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:36, 15 Aprilie 2012
Nu veti putea beneficia de somaj indemnizat.Puteati beneficia doar in conditiile in care pe langa stagiul de cotizare minim cerut de lege pe care inteleg ca il aveti(12 luni in ultimile 24 de luni anterioare depunerii cererii)contractul inceta dintr-un motiv neimputabil dvs.ori in cazul dvs. a incetat prin acordul partilor.
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
Încetarea contractului individual de munca prin acordul parţilor exclude posibilitatea dvs de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca acordul exprimat este un motiv imputabil lui de încetare a contractului individual de munca.

Pentru a beneficia de somaj una din cerintele prevbazute de lege pentru acordarea acestuia este ca, raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului.

Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din Legea nr.76/2002, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin.3 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare; ....

Asadar, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...
Contractul de munca al utilizatorului a incetat deja in 1martie 2012 prin acordul partilor,55(b)Codul Muncii,deci este clar ,nu poate beneficia de somaj indemnizat.Este tardiv sa mai discutam acum despre motivele de incetare a cim ului sau care sa-i permita sa beneficieze de acest drept....
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
1. Incercati sa incheiati un contract individual de munca pe perioada determinata (o luna de zile) si apoi la incetarea acestuia de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii), la expirarea termenului pentru care a fost incheiat, veti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj rodicaz rodicaz Ce se intelege prin \\"persoanele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu din motive ce nu le pot fi reprosate\\"? Am un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua. O persoana cu o vechime totala de 3 ani lucrati fara intrerupere in aceeasi unitate,are CIM incetetat in 19.08.2013 cu art 55,lit b, poate ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie cukrasz_kata cukrasz_kata Buna ziua, contractul meu de munca a incetat conform articolului 55 b in data de 4 februarie.Inrebarea mea este : pot solicita ajutor de somaj daca in ... (vezi toată discuția)