avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cum pot da in judecata un sait care imi publica ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cum pot da in judecata un sait care imi publica imaginea fara sa-mi ceara acordul?

cum pot da in judecata un cite care imi publica imaginea fara sa-mi ceara acordul?
mentionez ca nu sunt persoana publica.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:01, 17 Aprilie 2012
Preambul:Oricine are dreptul ca imaginea sa să nu fie nici reprodusă, nici publicată fară autorizarea sa.
Dreptul protejează persoana împotriva atingerilor aduse imaginii sale prin aşa numitul drept la imagine.
Noul Cod civil în art. 73 alin. (1) cu titlul marginal Dreptul la propria imagine stabileşte: Orice persoană are dreptul la propria imagine; alin. (2): In exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Reproducerea unei persoane printr-o fotografie, film, desen, reţeaua internet etc. necesită acordul acelei persoane; consimţământul acordat unei persoane nu înseamnă în mod obligatoriu că este acordat şi altora. în toate cazurile, consimţământul se prezumă a fi dat pentru captarea şi difuzarea unei imagini corecte a persoanei şi nu pentru o reprezentare deformată. Cel care reproduce imaginea trebuie să aducă dovada acordului subiectului, nu este suficient să fi dobândit drepturile fotografului; mai mult, acordul dat pentru realizarea imaginii nu înseamnă şi acordul dat pentru difuzarea acesteia.
Dar noul Cod civil aduce noutăţi în materie: art. 76 (cu titlul marginal Prezumţia de consimţământ) dispune că atunci când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material pune la dispoziţia unei persoane fizice ori juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat nefiind necesar un acord scris. Aşadar, textul invocat reglementează prezumţia de consimţământ care operează până la proba contrară în situaţiile menţionate în text; prezumţia urmează a se aplica nu numai privitor la viaţa privată ci şi la dreptul la imagine şi la propria voce. In doctrina noastră, într-o opinie demnă de reţinut, sunt formulate două excepţii de la principiul consimţământului expres: a) acordul se prezumă la captarea imaginii, în timp ce persoana participă la anumite evenimente cu caracter public; b) autorizaţia este prezumată la captarea şi/sau difuzarea imaginii, în timp ce persoana îşi exercită profesia sau o activitate publică; fireşte, prezumţiile nu vor opera dacă persoana în cauză refuză fixarea sau difuzarea imaginii.
Astfel, este licită (legalã) înregistrarea şi transmiterea imaginilor captate pe drumurile publice (pentru depăşirea vitezei legale ori regularizarea traficului) sau folosirea mijloacelor de video-supraveghere de către autorităţile publice pentru a asigura protecţia instituţiilor publice ori pentru prevenirea sau constatarea atingerilor la securitatea persoanelor şi a bunurilor în locuri expuse riscurilor de agresiune şi de furt, evident, când legea permite folosirea acestor mijloace. în toate cazurile, operaţiunile de video-supraveghere a locurilor publice trebuie să fie realizate în aşa fel încât să nu se poată vizualiza imagini din interiorul locuinţelor şi nici cele ale intrărilor lor; totodată publicul trebuie să fie informat în permanenţă de existenţa sistemului de video-supraveghere şi de autorizaţia sau persoana responsabilă de instalarea acestuia. Potrivit noului Cod penal constituie infracţiune plasarea, fară drept, a mijloacelor tehnice de înregistrare audio sau video [art. 226 alin. (5)].
Raspuns la întrebarea dumneavoastrã: Orice site aflat pe world wide web, are o adresã de contact, doar daca nu este un site pirat. Daca sunteţi convins cã vi s-a adus atingere imaginii dumneavoastrã în lumina celor precizate mai sus, puteţi acţiona site-ul în instanţã
ro22, majoritatea site-urilor web sunt gazduite contra cost pe server-ele unor companii de hosting. Afla care este compania care se ocupa de hosting-ul acestui site si reclama faptul ca ti-a fost publicata poza fara acordul tau. Compania de hosting o sa anunte administratorul site-ului si aproape sigur il va obliga sa scoata poza, altfel "inchizand" site-ul. Cunosc cazuri concrete. Vezi poate rezolvi asa.
Daca nu sunteti persoana publica este foarte discutabil dreptul unei alte persoane de a folosi fara drept o imagine cu dvs.
Luati legatura cu cei care au publicat fotografia dvs.
Aveti dreptul si la despagubiri dar in Romania nu sunt recomandate astfel de procese deoarece decurg foarte greu si nu prea exista mai deloc exercitiu juridic in acest domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografierea unui politist pe domeniul public torr10 torr10 Poti fotografia un politist pe strada?Daca nu, ce lege reglementeaza aceasta? -Dar daca faci pozele publice? Multumesc! (vezi toată discuția)
Fotografii facute pe ascuns - dreptul la imagine doru2k6 doru2k6 Buna! am si eu o intrebare Daca un baiat a facut poze unei fete in timp ce dormea, aceasta fiind goala, evident fara acordul ei, ce risca acesta?. Acum ... (vezi toată discuția)
Dreptul la protectia imaginii al functionarului public Mihaela Sile Mihaela Sile Buna ziua. Intrebarea mea este legata de urmatoarea situatie: cu ocazia unei actiuni de control functionarii publici au fost fotografiati de catre persoana a ... (vezi toată discuția)