Buna ziua. Intrebarea mea este legata de urmatoarea situatie: cu ocazia unei actiuni de control functionarii publici au fost fotografiati de catre persoana a carei activitate a facut obiectul controlului. In ciuda faptului ca functionarii publici au mentionat ca nu sunt de acord nici sa fie fotografiati/ filmati si nici ca imagini cu ei sa fie publicate, a doua zi au aparut pe un site de socializare atat fotografii cu cei doi cat si procesul-verbal de constatare intocmit de acestia, insotit de comentarii tendentioase. Au cei doi functionari publici-in calitate de persoane fizice, subiecti de drept privat- dreptul sa actioneze in instanta pe autorul imaginilor si pe cel care a postat imaginile si comentariul tendentios pe site, tinand cont de faptul ca actiunea a fost realizata in calitatea lor de persoane publice aflate in exercitiul functiunii? Care este actul legislativ in al carui temei se poate realiza acest lucru?
În art. 73 din Codul civil se prevede că orice persoană are dreptul la propria imagine.
În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a infaţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
Art. 30 alin. 6 din Constituţia României : libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
Potrivit art. 74 din Codul civil, sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
...
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
...