avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul concediului prenatal dupa concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul concediului prenatal dupa concediu medical

Buna ziua,

In primul rand, Hristos a inviat! Paste fericit alaturi de cei dragi!

As vrea sa va rog sa ma ajutati si pe mine in clarificarea unei probleme.
Sunt insarcinata in 9 luni si trebuie sa nasc cat de curand.
Din 5 martie, sunt in concediu prenatal. Pana la aceasta data am fost in concedii medicale, deoarece am avut o sarcina cu multe probleme de sanatate.

Intrebarea mea este: imi afecteaza concediile medicale anterioare calculul concediului prenatal actual?
Va intreb pt ca eu stiu ca prenatalul si postnatalul se calculeaza ca 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni. Deci 85% din salariul brut.
Ori eu am primit pe 10 aprilie, acelasi salariu ca si in lunile anterioare cand am fost in concediu medical, respectiv 75% din salariul net.

Va multumesc anticipat pentru viitoarele raspunsuri!
Veniturile obtinute in ultimele 6 luni sunt si cele sub forma indemnizatiilor pentru concediu medical, asa ca veti avea o indemnizatie pentru concediu de maternitate mai mica.
Va multumesc frumos!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in carificarea urmatorului aspect: mi-am schimbat locul de munca anul trecut (am avut 2 zile de intrerupere). Activitatea la noul loc de munca a inceput pe 25.05.2011 si in acest moment sunt insarcinata in 28 de saptamani (in curand o sa intru in concediu prenatal).Intrucat anul acesta am beneficiat de aprox 15 zile de concediu medical (de-a lungul evolutiei sarcinii), va rog sa imi spuneti daca aceste zile imi afecteaza durata necesara acordarii indemnizatiei de concediu pre/postnatal si a concediului de crestere copil. Faptul ca aceste zile nu ar mai constitui vechime in munca, in ce situatie ma poate afecta
(doar in cazul pensiei)?

Din informatiile obtinute pe internet stiu ca cele 2 zile de intrerupere nu imi vor afecta cele 12 luni necesare de cotizatie la sistemul de asigurari si, in concluzie, voi beneficia de indeminzatie de crestere copil.

Va multumesc
Acele doua zile de intrerupere si zilele de concediu medical nu va afecteaza nici la concediul de maternitate nici la concediul pentru crestere copil (CCC), in sensul ca veti beneficia de amandoua.
Buna ziua, am fost angajata unei firme din luna aprilie 2011 pana in decembrie 2011 respectiv de la 1 Aprilie pana la 20 Decembrie, pe data de 16 Decembrie am semnat cu o alta firma contractul de munca pe o perioada de proba 1 luna si jumatate adica pana la 1 Februarie, la 1 Ffebruarie am semnat un alt contract de munca de prelungire cu perioada de proba pana pe data de 1 Mai, urmand ca pe data de 1 Mai sa semnez ultimul contract pe perioada nedeterminata. Problema a inceput cand am aflat ca sunt insarcinata, iar pe data de 7 februarie am suferit un atac de panica la serviciu si a trebuit sa stau in concediu medical pana pe data de 1 Martie zi in care m-am reintors la serviciu insa am probleme legate de sarcina si medicul mi-a recomandat concediul de risc maternal fiind pericol de pierdere a sarcinii. Eu nu am stiut ca se face o medie a ultimelor 6 luni si din acea medie se platesc cei 75 %, de altfel nu m-a anuntat nimeni ca ar trebui sa aduc o adeverinta de la fostul loc de munca privind veniturile brute pe ultimile luni pentru a se putea realiza acea medie, am aflat in luna Mai cand am observat ca de la o luna la alta primesc din ce in ce mai putini bani...Intrebarile mele sunt urmatoarele: Pentru ca la primul concediu medical nu aveam 6 luni in cadrul firmei la care lucram, nu era normal sa fiu anuntata in ceea ce priveste adeverinta cu veniturile brute de la ultimul loc de munca? Pe ce baza au realizat ei media, si daca au dreptul asta de a nu ma ''trage de maneca'' sa aduc acea adeverinta? In luna Mai mi-a fost eliberata adeverinta de catre fostul loc de munca si le-am inmanat-o celor de la actualul loc de munca...insa au spus ca vor recalcula doar pentru luna Mai, nu este normal sa recalculeze si din urma? Va multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului radumaria radumaria Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra ,am 5 ani de zile vechime in cartea de munca dar am o intrerupere de 2 luni septembrie-octombrie 2011 sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj si prenatal patrichisimona patrichisimona Buna ziua as dori sa ma lamuriti ,sant insarcinata in luna a 9-a ,am lucrat in invatamant pana in august 2014 timp de 2 ani ,cu salariul brut de 1400 de lei ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie si concediu medical oanamea oanamea Buna ziua! Am cateva nelamuriri, legate de concediul de sarcina si lauzie, precum si de concediul medical in timpul sarcinii. Momentan sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)