avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si concediu pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului

Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra ,am 5 ani de zile vechime in cartea de munca dar am o intrerupere de 2 luni septembrie-octombrie 2011 sunt insarcinata din aceasta luna martie 2012 beneficiez de maternitate sau trebui sa-mi platesc eu lunile .Daca trebuie sa platesc unde pot sa platescsi cat multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:06, 9 Martie 2012
nu stim exact cat trebuie sa platiti deoarece este procent din veniturile realizate si nu e sigur ca vi se mai accepta plata... Oricum, plata ar trebui facuta la CASS.
1. Veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca veti avea minimum o luna cu contract individual de munca (CIM).

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate: concediu medical, somaj indemnizat, elev, student la zi etc.).
- Plata contribitiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Daca sunteti insarcinata din aceasta luna inseamna ca veti naste peste circa 9 luni si lunile septembrie si octombrie 2011 nu mai intra in calcul, deci veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
@radumaria,


1. Stagiul de cotizare il aveti indeplinit,cat despre baza de calcul, intrand in concediu prenatal in aceasta luna,(asa deduc din comentariu)baza de calcul pt. indemnizatia de concediu va fi data de salariile brute pe care le-ati realizat in perioada septembrie 2011-februarie 2012,si cum efectiv in aceasta perioada nu aveti venit in lunile septembrie si octombrie, dar legea ne permite sa constituim baza de calcul doar din celelalte 4 luni in care aveti salariu.rezulta ca faptul ca nu aveti venit in cele 2 luni nu afecteaza dreptul dvs. la c.pre si post natal si indemnizatie corespunzatoare.
Daca nu am inteles bine si abia de luna aceasta sunteti insarcinata,in prenatal veti intra in luna a 7 a de sarcina,caz in care in baza de calcul a indemnizatiei de concediu prenatal nici nu vor mai intra salariile din sept.oct.2011,deci si in acest caz veti beneficia atat de cprenatal,cat si postnatal.

.2.Cat despre concediul de crestere si ingrijire copil,depinde de data nasterii,daca veti putea sau nu beneficia de acest drept,avand in vedere ca conditia este de a fi realizat venit in ultimile 12 luni inainte de nastere.(adica cele 2 luni fara venit sa nu intre in cele 12 luni)
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate dupa somaj xlayoana xlayoana Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 luni si beneficiez de indemnizatie de somaj de 5 luni . Aceasta se va intrerupe pe 13 iunie , tot atunci e preconizata si ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal Suba123 Suba123 sunt angajata din 25 octombrie 2012,iar in 12 noiembrie 2012 am ramas insarcinata. la firma la care am lucrat inainte de ceea de acum,mi-am depus demisia pe 4 ... (vezi toată discuția)