ZECE tipuri de ANALFABETISM. Recunosti pe cineva?12 Aprilie 2012
ZECE tipuri de ANALFABETISM. Recunosti pe cineva?
Foto: listverse.comFoto: listverse.com
vezi articol E-MAIL PRINT RSS SHARE[ x ] Inchide
LinkedinDiggFacebookMixxMySpaceYahoo!
preluat de pe facebook Există mai multe tipuri de analfabetism care nu pot fi înlăturate prin educaţie şi pot fi la fel de deranjante precum incapacitatea de a citi şi de a scrie, relatează...XXX
1. Analfabetismul vizual
Analfabetismul vizual reprezintă incapacitatea de a înţelege sau de a procesa informaţii provenite pe cale vizuală. De exemplu, astfel de persoane manifestă incapacitatea de a citi şi de a interpreta graficele. În cazuri extreme, astfel de oameni pot crede că dacă o singură plăcintă este ruptă în două, are în faţă două plăcinte şi, prin urmare, mai multă mâncare decât în primul caz.
2. Trans-analfabetismul
O persoană care suferă de trans-analfabetism este incababilă să transfere informaţiile dintr-o formă în alta. De exemplu, ei pot să înţeleagă o pictură, însă nu sunt capabili să o descrie sau să scrie despre ea.
3. Analfabetismul tehnologic
O persoană cu analfabetism tehnologic manifestă dificultăţi atunci când foloseşte noile tehnologii. Învăţarea unor lucruri noi este greoaie, iar unii dintre ei pot fi uimiţi, de exemplu, de complexitatea unui banal telefon mobil, deşi au fost învăţaţi de zeci de ori să-l folosească.
4. Analfabetismul statistic
Analfabetismul statistic reprezintă incapacitatea de a înţelege datele statistice, în toată amploarea lor. Ei vor interpreta diferit afirmaţiile "10% dintre oameni sunt alergici la alune" şi "90% dintre oameni nu sunt alergici la alune", în ciuda faptului că înseamnă acelaşi lucru.
5. Analfabetismul ştiinţific
Conform site-ului listverse.com, 75% dintre adulţi suferă de analfabetism ştiinţific. Ei pot afirma următoarele: "s-a demonstrat că oamenii care conduc maşini scumpe trăiesc mai mult, prin urmare, dacă-mi voi cumpăra o maşină scumpă, şi eu voi trăi mai mult", ignorând faptul că nu maşina duce la o viaţă lungă, ci ambele sunt direct influenţate de statutul socioeconomic.
6. Analfabetismul ca incapacitate de a utiliza computerele
Persoanele care suferă de această formă de analfabetism sunt incapabile să utilizeze un computer la un nivel de bază, în ciuda faptului că modul de funcţionare al acestuia i-a fost arătat şi explicat de nenumărate ori. Expresii precum "Am şters Internetul, acum ce fac?" sunt rostite frecvent de către acest tip de analfabeţi.
7. Analfabetismul mediatic
Multe publicaţii mizează pe latura senzaţională a ştirilor şi furnizează informaţii false pentru a-şi maximiza profitul. Analfabetismul mediatic îi determină pe unii dintre ascultători să creadă că informaţiile prezentate prin intermediul canalelor media sunt 100% adevărate.
8. Analfabetismul informaţional
Simptomele sunt uşor de recunoscut la mulţi dintre cei din jurul nostru. Un analfabet informaţional tinde să-şi susţină opiniile, chiar dacă i s-a demonstrat că se înşeală, fiind imun la argumente, sau se poate lansa în discursuri pe o anumită temă, într-o cameră plină de experţi în domeniul respectiv, fără să deţină multe informaţii de specialitate. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre adulţi suferă de această formă de analfabetism.
9. Analfabetismul emoţional
Persoanele care suferă de această formă de analfabetism sunt incapabile să înţeleagă sentimentele lor şi ale celorlalţi. Au probleme majore în a-şi exprima emoţiile şi consideră plictisitoare efuziunile sentimentale ale celorlalţi.
10. Analfabetismul cultural
Fiecare persoană aparţine unei culturi. Analfabetismul cultural presupune incapacitatea de a înţelege manifestările unei alte culturi decât cea cu care ne-am obişnuit.
:luck:
1. Eu m-am recunoscut in personajul care citeste M.O. si care pune sub unda indoielii ceea ce a priceput....daca cineva imi citeste monitorul oficial, il inteleg....fara alte adaugiri.....
2. Cunosc persoane pe care le pot incadra la punctul 9...
3. Da, cred ca si cel mai laudaros om din lumea reala ar face o greseala cumplita daca ar afirma ca se incadreaza perfect la punctul 10.
Se va considera ca dovedesc infatuare raspunzand: nu ma recunosc in vreun tip de analfabetism amintit?
1. Cat de scurta mi-ar fi mintea nu voi crede ca doua parti ale aceluiasi intreg cantaresc mai mult decat intregul.
2. Cum, adica, sa intelg o pictura? O vad si stiu ce vad si pot descrie ce vad. Ar trebui sa ”inteleg” pictura prin ceea ce scrie pe eticheta respectivei picturi?
3. Sa ma uimeasca, prin complexitate, un telefon mobil? Adica... telefonul mobil nu e acela fara de care s-au descurcat oamenii pana nu demult? Telefonul e facut de oameni – in fine, ”schema” e gandita de oameni si aparatul ar putea fi asamblat de robotei – deci ma descurc si cu xpod... dar nu ma intereseaza.
Fie vorba inte noi: tehnologiile nu ma uimesc, doar oamenii ma mai pot uimi.
4. Statisticile sunt facute pentru a prosti... pe cei care mai gandesc singuri - deci nu ma intereseaza.
5. Ha-ha! Aici se observa clar superficialitatea celor care au intocmit ”tipologia analfabetismului” - si indraznesc sa scriu ca ei sunt analfabeti stiintifici.
Viata lunga nu e influenta - direct, cum se precizeaza - de statututul socioeconomic! Haida-de! Nimeni n-a vazut milionar mort in floarea varstei?
Sau... cei care au incropit aceasta ”tipologie” se refera la faptul ca masini scumpe inseamna viata scurta? O masina ”de viteza” costa mult si apasand acceleratia - din grandomanie - exista riscul de a lua vreo curba drept....
Oricum, n-am inteles legatura intre masini scumpe, viata lunga si statut socioeconomic. Pot fi sarac lipit dar sa primesc in dar o masina scumpa a carei intretinere - si alimentare, evident - sa fie achitate de un milionar. Sigur... excepiile sunt exceptii... dar ”logica” lor tot... absurda imi apare.
6. Numai cine nu vrea nu poate utiliza un computer la un nivel de baza - o fi modul lor de a fi... rebeli.
7. Aici nu ma vad incadrandu-ma pentru ca... pun la indoiala prea multe. Defect profesional, daca vreti.
8. Aici scriu doar atat: va amintiti de Galilei? Desi se pare ca biograful sau nu mentioneaza in scrierile sale acel "Si totusi se invarte" ideea ramane: toti ziceau intr-un fel, doar unul sustinea altceva - si a avut dreptate.
9. Pozitive sau negative emotiile sunt manifestate, chiar daca nu cu aceeasi intensitate la fiecare individ in parte - as scrie ca... analfabeti emotional sunt cei care au senzatia ca exista fiinta umana care nu-si exprima sentimentele. Piedica in a intelege sentimentele celorlalti este egoismul. Putini sunt cei carora le este strain acest sentiment - si, da, putini isi inteleg acest sentiment (nici n-ar vrea sa-l recunoasca) dar il percep la ceilalti.
10. Daca in celelalte categorii - cu putina vointa - m-as putea incadra aici chiar ca n-am vreo sansa! Chiar sa vreau!!! Defect din fabricatie, daca vreti.
(cata lipsa de modestie; nu mai ziceti altora!)
**
Herra_ a scris: Am uitat ca forumul avocatnet este alcatuit din oameni perfecti!
De n-as sti ca stii ca oameni perfecti nu exista... :acute: Si lipsa imperfectiunii... face farmecul! Stii si aceasta! :)
Sau, altfel spus: stiu ca stiu ca stiuca-i stiuca si mai stiu ca stiuca-i peshte.
Cata profunzime dovedesc! :">