avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Bunurile persoanei juridice trec in proprietatea ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Bunurile persoanei juridice trec in proprietatea conducerii

Buna ziua.

Recent am aflat ca in cadrul unei asociatii cu scop nepatrimonial, conducerea a decis ca toate bunurile asociatiei sa treaca in proprietatea conducerii astfel incat nici un membru sa nu poate avea vreo pretentie in acest sens.

Intrebarea mea este daca este posibil asa ceva avand in vedere legislatia romaneasca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:04, 16 Aprilie 2012
Aici e de discutat intelesul expresiei "bunurile asociatiei sa treaca in proprietatea conducerii". Bunurile nu trec in proprietatea ci ele sunt doar administrate. Pentru ca acele bunuri nu pot fi scoase din patrimoniul asociatiei. Nici chiar la dizolvarea ei, respectivele bunuri nu trec in proprietatea membrilor ca persoane fizice.
Acum referitor la administrarea lor, aceasta functie e transmisa de catre adunarea generala. Adica membri consiliului director raspund de acele bunuri in fata adunarii generale. Daca adunarea nu e multumita cum au grija de bunuri si de activitatea membrilor comitetului director, atunci poate decide schimbarea membrilor. Un astfel de comportament incorect e si acela cand membrii comitetului director folosesc acele bunuri in interes personal prevalandu-se de faptul ca ei pot decide.
OG nr.26/2000 prevede:
Art. 60. - (1) In cazul dizolvarii asociatiei sau fundatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice.

(2) Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, printr-o procedura stabilita in statutul asociatiei sau al fundatiei.

(3) Daca in termen de 6 luni de la terminarea lichidarii lichidatorii nu au reusit sa transmita bunurile in conditiile alin. (2), precum si in cazul in care statutul asociatiei sau al fundatiei nu prevede o procedura de transmitere a bunurilor ori daca prevederea este contrara legii sau ordinii publice, bunurile ramase dupa lichidare vor fi atribuite de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator.

(4) In cazul in care asociatia sau fundatia a fost dizolvata pentru motivele prevazute la art. 56 alin. (1) lit. a) - c), bunurile ramase dupa lichidare vor fi preluate de catre stat, prin Ministerul Finantelor, sau, dupa caz, de comuna sau orasul in a carui raza teritoriala asociatia sau fundatia isi avea sediul, daca aceasta din urma era de interes local.

(5) Data transmiterii bunurilor este cea a intocmirii procesului-verbal de predare-preluare, daca prin acesta nu s-a stabilit o data ulterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare ong siveora19 siveora19 Ma intereseaza cadrul legal de dizolvare al unei asociatii culturale pe motiv ca membrii nu mai vor sa activeze. Au facut o adunare generala in care au fost ... (vezi toată discuția)
Dizolvare lichidare fundație carolmihai carolmihai Buna ziua doresc sa închid activitatea unei fundații. Dizolvarea se va face prin acordul majoritarii membrilor fondatori.fundatia nu are datorii la stat ... (vezi toată discuția)
Dizolvare asociatie non-profit marianflorin marianflorin suntem 3 membri(fondatorii) si am vrea s-o dizolvam asociatia ce acte trebuie sa facem ? ne trebuie un cenzor? cam cat costa ? asociatia are 2 luni( nu are ... (vezi toată discuția)