avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Taþii pot sta acasã o lunã cu bebeluºul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Taþii pot sta acasã o lunã cu bebeluºul

Taţii pot sta acasă o lună cu bebeluşul =D>

buna ziua am si eu o intrebare sunt tatic si lucrez pot lua mai mult de o luna concediu paternal daca este sotia in concediu maternal? multumesc
Ultima modificare: Luni, 16 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:40, 16 Aprilie 2012
1. In timp ce sotia este in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu puteti sa intrati in CCC.

2. Dupa concediul de maternitate al sotiei trebuie sa intrati si dvs. in CCC cel putin o luna.
Concediu paternal este una , iar concediu pentru cresterea copilului este alta ..

Art. 11 din OUG nr.111/2010 prevede:
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia
dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Normele de aplicare a OUG nr.111/2010 prevad:
Art. 4 ind.1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea celui de al doilea copil klaudia11 klaudia11 Buna, sunt in CIC pana in 10 octombrie 2012; trebuie sa nasc al doilea copil prin mijlocul lunii octombrie 2012 (15-18oct). Ce se intampla cu zilelea acelea, ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului lary83 lary83 Buna dimineata.Am intrat in concediu pentru cresterea copililui pe 24 12 2012 <am nascut pe data de 12 11 2012> am fost la casa de pensii sa-mi iau o ... (vezi toată discuția)