avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului

Buna dimineata.Am intrat in concediu pentru cresterea copililui pe 24 12 2012 <am nascut pe data de 12 11 2012> am fost la casa de pensii sa-mi iau o adeverinta cu cei doi ani care am stat acasa.pe adeverinta scrie ca am beneficiat din data de 24 12 2012 pana la data de 12 10 2014. De ce nu am beneficiat pana la data de 12 11 2014 <copilu a facut 2 ani pe 12 11 2014>
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 16 Noiembrie 2014
Potrivit art.11 din OUG 111/2010 , dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Normele de aplicare a OUG nr.111/2010 prevad :
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...

Asadar :
- daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului si solicita sau nu acest lucru, durata CCC pentru dvs se reduce cu o luna . In speta , perioada CCC este 24.12.2012 - 12.10.2014.

- daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului , durata CCC pentru dvs nu se reduce cu o luna . In speta , perioada CCC va fi 24.12.2012 - 12.11.2014.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatie intoarcere la serviciu din concediu de cresterea copilului adryanutza83 adryanutza83 Buna ziua as dori sa va intreb eu cand ar trebui sa ma intorc la serviciu daca in data de 11 septembrie 2013 am nascut-o pe fetita mea si precizez ca sotul meu ... (vezi toată discuția)
Ccc madimadi79 madimadi79 Buna ziua,sunt in ccc pana la 2 ani,ce trebuie sa fac daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Tatal nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului... ce se intampla? deeyta deeyta Buna seara!Deoarece am fost pusa in incurcatura chiar de functionarele de la AJPIS,una sfatuindu-ma intr-un fel alta in alt fel,eu nu mai stiu dupa cine sa ma ... (vezi toată discuția)