avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se interpreteaza art. 304 indice 1 Cod procedura ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se interpreteaza art. 304 indice 1 Cod procedura civila?

La art. 304 indice 1 din C. Pr. Civ. se precizeaza ca recursul declarat impotriva unei hotarari care potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute in art. 304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele.
Cum se interpreteaza acest articol: instanta va examina cauza chiar si in situatia in care motivele indicate in recurs nu sunt printre cele 9 motive de nelegalitate enumerate la art. 304 din C. Pr. Civ.? Mai exact, daca in recursul pe care doresc sa-l formulez impotriva unei sentinte prin care s-a solutionat o plangere contraventionala, pot sa fac referire numai la alte motive decat cele de la art. 304 din C. Pr. Civ.?
Mai mult, potrivit art. 34 alin. 2 din O.G. nr. 2 din 2001 (privind regimul juridic al contraventiilor), motivarea recursului nu este obligatorie, motivele de recurs putand fi sustinute si oral in fata instantei. In aceste conditii, as putea sustine pentru recurs faptul ca motivul recursului este aprecierea gresita a probelor prezentate privind situaţia de fapt? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Rino , utilizator 10:52, 19 Aprilie 2012
În cazul acestui recurs, controlul judiciar vizează „orice nemulţumire”, criticile formulate de partea interesată sau procuror împotriva procedurii urmate în prima instanţă şi a hotărârii atacate, prin cererea de recurs sau prin memoriul separat în termenul prevăzut de art.303 alin.1 C.proc.civ.
Aşadar, instanţa va putea examina cauza sub toate aspectele, fie de legalitate, fie de temeinicie. Totuşi, devoluţiunea acestei căi de atac este limitată, întrucât art.304 ind.1 C.proc.civ. conţine o normă specială ce se completează cu dreptul comun în materie, pentru aspectele pe care nu le are în vedere, deci şi cu prevederile art.305 C.proc.civ., care nu îngăduie alte probe noi în recurs, decât înscrisurile.
da.
Puteti scrie orice motive de nelegalitate si netemeinicie.
da.
nu va riscati sa nu motivati recursul in scris.
vaiscovici a scris:
Mai exact, daca in recursul pe care doresc sa-l formulez impotriva unei sentinte prin care s-a solutionat o plangere contraventionala, pot sa fac referire numai la alte motive decat cele de la art. 304 din C. Pr. Civ.?

Puteti, ati inteles perfect. Art. 304 ind. 1 Cod procedura civila este o norma de exceptie de la regula instituita prin art. 304 din acelasi act normativ. In aceasta situatie de exceptie, dvs., in calitate de recurent, puteti formula orice fel de nemultumiri fata de hotararea atacata, recursul apropiindu-se de calea de atac a apelului.
Ar fi recomandabil sa faceti motivarea recursului in scris pentru ca instanta sa poata analiza in liniste motivele mai inainte de termenul de judecata si sa va adreseze eventual intrebari daca are nelamuriri.

Nu sunteti limitat la motivele de recurs prevazute in mod expres si limitativ de art. 304 C.pr. civ., avand dreptul de a invoca atat nelegalitatea cat si netemeinicia fara a indica un text expres de lege.
va precizati motivele in scris nu sunteti neaparat limitat de prevederile art.304 C.pr.civila. depinde doar de dv in a gasi motivele pentru a demontra si invoca nelegalitatea si netemeinicia.

Alte discuții în legătură

Exceptia de tardivitate invocata in recurs duduionescu duduionescu O societate comerciala a formulat o plangere contraventionala. Intimata (institutie publica) a invocat exceptia tardivitatii plangerii contraventionale. ... (vezi toată discuția)
Recurs sau apel? hannia hannia la finalul hotararii date de instanta de fond se arata ca decizia poate fi atacata cu recurs.Intrebarea mea este.Primul pas nu este apelul?Ma puteti lamuri cu ... (vezi toată discuția)
Recurs ContSters69061 ContSters69061 Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Creditorul a inaintat cerere de deschidere a procedurii insolventei care insa a fost respinsa pe motiv ca ... (vezi toată discuția)