la finalul hotararii date de instanta de fond se arata ca decizia poate fi atacata cu recurs.Intrebarea mea este.Primul pas nu este apelul?Ma puteti lamuri cu privire la asta?Recursul poate fi facut completand o cerere tip (din care eu am vazut pe net) si sa am surpriza in instanta dupa ce angajez avocatul ca nu e fondat?E vb de o rezolutiune a unui CVC -Intretinere.Reclamantul a primit o instiintare cu privire la recursul care va avea loc luna viitoare.Multumesc
În cazul hotărîrilor date fără drept de apel, recursul nu se va limita la motivele de casare prevăzute de cod, aşa încît nu trebuie să vă temeţi. Instanţa de recurs va judeca sub toate aspectele.
1. Prin Codul de procedură civilă sau prin legi speciale, legiuitorul a prevăzut hotărârile care sunt date fără drept de apel, susceptibile însă de recurs. ... de exemplu, potrivit art.282 ind.1 alin.1 C.proc.civ., nu sunt supuse apelului hotărârile judecătoreşti date în primă instanţă în cererile introduse pe cale principală privind pensii de întreţinere, litigii al căror obiect are o valoare de până la 1 miliard lei inclusiv, atât în materie civilă, cât şi în materie comercială, acţiunile posesorii, precum şi cele referitoare la înregistrările în registrele de stare civilă, luarea măsurilor asigurătorii şi în alte cazuri prevăzute de lege.
2. Potrivit art.304 ind.1 C.proc.civ., recursul declarat împotriva unei hotărâri care, potrivit legii, nu poate fi atacată cu apel nu este limitat la motivele de casare prevăzute în art. 304, instanţa putând să examineze cauza sub toate aspectele.
Această ipoteză constituie excepţia de la regula, conform căreia, modificarea sau casarea unei hotărâri se poate solicita numai pentru motive de nelegalitate expres şi limitativ prevăzute prin art.304 C.proc.civ. De aceea, în cazul recursului exercitat în condiţiile art. 304 ind.1 C.proc.civ., încadrarea corectă în unul sau mai multe dintre motivele de recurs nu are caracter primordial, „instanţa putând să examineze cauza sub toate aspectele”. Ca atare, omisiunea încadrării motivelor invocate în cele prevăzute de art. 304 C.proc.civ. nu face imposibilă examinarea „cauzei”, de natură să determine nulitatea recursului, întrucât instanţa de recurs are facultatea de a suplini aceasta omisiune şi de a invoca din oficiu motivele de ordine publică pe care, însă, le va pune în dezbaterea părţilor .
În cazul acestui recurs, controlul judiciar vizează „orice nemulţumire”, criticile formulate de partea interesată sau procuror împotriva procedurii urmate în prima instanţă şi a hotărârii atacate, prin cererea de recurs sau prin memoriul separat în termenul prevăzut de art.303 alin.1 C.proc.civ.
Nu are sens sa completati "o cerere tip de recurs cum ati vazut pe net" si apoi, in fata instantei de recurs, sa va angajati un avocat. Nu cred ca un avocat serios accepta o asemenea cauza.
Sentinta civila
Mihai Pop
Buna ziua,
O sentinta civila pronuntata de un complet specializat pe litigii de munca si asigurari sociale este examinata la recurs sub toate aspectele sau ... (vezi toată discuția)