avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru

Buna ziua spuneti-mi daca este legal un program de munca 24 ore de minca cu 24 libere,mentionez ca eu lucrez de o saptamana la o firma de paza si acesta e programul meu.Ce drepturi am si ce pot face,multumesc.
Cel mai recent răspuns: 84Andrei , utilizator 12:24, 17 Aprilie 2012
Nu mi se pare normal un astfel de program 24/24 .. in practica, se uziteaza un program de genul 24/48 ...

In c.i.m. ce timp de munca aveti prevazut? ... daca difera de programul din realitate , atunci puteti sesiza ITM-ul.
Nu este corect acest timp de munca si timp de odihna. Prevederile codului muncii stipuleaza ca durata normala a timpului de lucru este 40 de ore pe saptamana, durata maxima legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore pe saptamana. Exista o exceptie in care se prevede ca durata timpului de munca, inclusiv orele suplimentare, pot fi peste 48 de ore pe saptamana cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
De asemenea, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Puteti sa va adresati conducerii societatii mentionandu-i ca programul actual nu este conform dispozitiilor legale, iar daca nu aveti intelegere puteti formula o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca.




Acest program este, clar, ilegal. Primul pas ar fi discutia cu angajatorul pentru acordarea de 48 ore libere dupa tura de 24 ore.Daca angajatorul nu intelege sa respecte prevederile Codului muncii privind timpul de munca si de odihna puteti sesiza ITM si/sau Justitia. Succes!
In c.i.m. se poate prevede si un timp de munca inegal ... este situatia cea mai plauzibila in astfel de situatii ...

Art.115 Cmun.
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Art. 116 C.mun.
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.
Va multumesc imi sunt de folos aceste informatii,am sa port o discutie cu angajatorul.Stiti cand esti intr-o situatie dificila si nu gasesti un loc de munca bun, accepti orice si ajungi la firme cum este cea in care sunt eu unde exploateaza la maxim oameni pentru profitul lor.Asta e tara noastra draga vrei sa mauncesti decent si nu poti.

acest program este folosit in politie,jandarmerie dar 24/48 si 4 ore de odihna,la noi nu daca te prinde iti ia ziua de munca asa cred ca fac majoritatea firmelor de paza
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal birta birta cum trebuie specificat programul de lucru inegal in cim daca salariatul lucreaza 12-36 ore. multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Munca de noapte in cim si revisal - urgent cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema: In contractul de munca si in revisal, pentru munca de noapte, se inregistreaza de ex. program ... (vezi toată discuția)
Organizarea timpului de lucru si odihna Mihaz Mihaz Buna ziua! Lucrez intr-o firma din Industria alimentara, serviciul Desfacere. Pana in urma cu cateva zile organizarea timpului de lucru era ... (vezi toată discuția)