avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Buna ziua,
Am o nelamurire legat de o executare silita, am avut un contract de leasing auto iar pe la inceputul anului 2011 am intampinat ceva probleme, in sensul ca am suspendat activitatea firmei si am renuntat la plata facturii casco, pentru a putea achita ratele de leasing auto. Ratele de leasing au fost achitate la timp, insa din acele rate firma de leasing a tras periodic rata casco si asa am ajuns cu o restanta de 2500 de lei la rata, pentru care au inceput procedura de executare silita. Executorul judecatoresc nu s-a prezentat cu un ordin judecatoresc de executare, ci doar cu amenintari si somatii de a preda masina. Intre timp am achitat toate creantele, insa mi-au cerut sa achit si taxa de executare silita in valoare de 3000 de lei, pe care am achitat-o. Intrebarea mea e...aveau dreptul sa ceara aceasta taxa, avand in vedere ca nu s-au prezentat cu un ordin judecatoresc de executare silita? De fapt acel ordin nici nu exista.
Mentionez ca leasingul l-am incheiat, insa doresc o parere avizata, inainte de a depune o plangere la OPC impotriva firmei de leasing.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cosmin_horia , utilizator 13:55, 17 Aprilie 2012
Din ce inteleg, cei 3000 lei platiti reprezinta onorariul de executare cuvenit executorului. Este totusi exagerat de mare fata de valoarea debitului (2500 lei). Poate ca este vorba de 300 lei, iar nu de 3000 lei. Va trebui sa ne lamuriti.
nu, e vorba de suma de 3000 de lei, facturata ca si taxa de executare.
cosmin_horia a scris:

aveau dreptul sa ceara aceasta taxa, avand in vedere ca nu s-au prezentat cu un ordin judecatoresc de executare silita?

In situatia in care nu ar exista un titlu executoriu,legal,executorul nu putea desfasura procedura si etapele de executare silita ,procedura care implica inclusiv incheierea si comunicarea de somatii-acte pe care dvs precizati ca le-ati primit
Avand in vedere anul 2011 in care a inceput executarea debitului de 2500 ron,onorariul solicitat este nejustificat de mare
Actele comunicate de executor nu contin natura detaliata a sumelor impuse si care constituie onorariu executor?
Solicitati executorului detalierea sumelor platite de catre Dvs. Este posibil sa fi platit bani in plus, in acest caz fiind mai utila o actiune in justitie ptr recuperarea unor sume nedatorate, iar nu o plangere la OPC.
Plata am efectuat-o la presiunile executorului + amenintari ca va fi declarata ca fiind furata la politie in cazul in care nu voi efectua plata. Nu mi-a eliberat o factura pentru aceasta plata, insa ea se regaseste in desfasuratorul de plati pe care l-am cerut de la firma de leasing, in care figureaza aceasta suma ca fiind in valoare de 3000 de lei, taxa de executare.
In momentul in care au declansat acea asa zisa procedura de executare silita, figuram cu o restanta de aproximativ 2500 lei (restanta rate + penalitati) dintr-o valoare totala de 7400lei.
Adica, in perioada mai 2011 - ianuarie 2012 (data de finalizare a contractului de leasing) mai aveam de achitat aproximativ 7400 lei. Leasingul l-am incheiat la timp, insa am dubii in ceea ce priveste taxa aceea de executare de 3000 lei pentru ca in total am platit 10.400 lei.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
cosmin_horia, utilizator

Alte discuții în legătură

Somatie executare leasing auto Savagabi Savagabi In septembrie 2008,am achizitonat prin leasing auto un autoturism logan.Pana in luna mai 2009 am achitat toate ratele la zi ,dar din cauza situatiei economice ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare horni horni In anul 2005 am facut un contract de leasing pentru masina, contract ce urma a se incheia dupa 36 de luni. Intrucat in iulie 2007 nu am mai putut achita aceste ... (vezi toată discuția)
Sfaturi rezolvare litigiu DuracIonel DuracIonel Buna ziua, In anul 2007 am achizitionat un autoturism in leasing de la o firma de profil,in martie 2011 m-am trezit cu o persoana de la aceasta firma care a ... (vezi toată discuția)