avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reinceperea activitatii dupa terminarea concediului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reinceperea activitatii dupa terminarea concediului pentru cresterea copilului

Va rog sa imi spuneti care este ziua in care trebuie sa se reinceapa activitatea dupa concediul de crestere a copilului? Vreau sa imi dati un exemplu concret : copil nascut pe 3 mai 2010 cu concediu de pana la 2 ani.
Mentionez ca vreau sa stau toata perioada legala.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:28, 17 Aprilie 2012
In speta, data incetarii CCC va fi 05 mai 2012 .. iar prima zi de munca va fi 04.05.2012.

In acest sens, Ordinul nr.1474 din 06.05.2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede:

8. situatie
Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?


Solutie:
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
1. Deoarece copilul este nascut in 2010 se aplica prevederile OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului:

Art. 11. - Plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã înceteazã cu ziua urmãtoare celei în care:
a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.

2. Aceeasi prevedere este si in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (si care se aplica in cazul copiilor nascuti incepand cu data de 01.01.2011):

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (5) si(6) inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:

a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...

3. Asadar veti primi indemnizatie pentru CCC inclusiv pentru ziua de 3 mai 2012 iar cu data de 4 mai 2012 veti putea relua activitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din concediu ingrijire copil rin rin Cand prevede legea ca isi poate incepe mama activitatea dupa concediul de ingrijire copil, in ziua cand copilul implineste 2 ani sau in ziua urmatoare acesteia? (vezi toată discuția)
Data revenirii din concediul pentru cresterea copilului coriana coriana Buna ziua, Am un copil nascut in data de 22 mai 2012. Avand in vedere reglementarile legale, intrebarea mea este: la ce data ar trebui sa-mi reiau ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului comandanut comandanut sotia mea a nascut pe 1.06.2011 dar dosarul pentru indemnizatie a fost depus pe 4 .08.2011 pentru o perioada de 2 ani . pana cand va primi indemnizatie si pe ... (vezi toată discuția)