avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare imobil cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare imobil cu clauza de intretinere

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problea:
Am o verisoara de 75 ani care are o fata cu grad de handicap grav in varsta de 45 de ai .Fata verisoarei este detinatoarea unui apartament unde are si domiciliul,dar nu locueste in el,apartament care a fost dat unei persoane cu contract de vanzare si clauza de intrtinere a fetei .
Casa in care locuieste fata verisoarei si verisoara mea este 30% pe numele verisoarei mele si 70% pe numele fetei verisoarei mele.
Verisoara mea vrea sa-mi dea mie apartamentul dar nu stie sub ce forma juridica legala ,atata timp cat proprietar este si fata ei si vrea ca fata sa ramana in continuare in apartamentul in care stau impreuna .

Cei ce au luat celalalt apartament cu clauza de intretinere a fetei handicapate vor ca sa duca fata la tara sau sa stea cu ei.Mama fetei nu doreste acest lucru de frica ca sa nu ii faca ceva rau.

Intrebarea mea este :
1Daca eu si verisoara mea impreuna cu fata ei facem un contrct de vanzare cumparare cu clauza de intretinere doar pentru mama fetei se poate?si in ce mod.
2.Am vreo obligatie juridica fata de fata atata timp cat nu am si clauza de intretinere asupra fetei pe acest apartament?
3.Exista alta forma de preluare a apartamentului pus in discutie?
4.Cum pot eu legal sa impiedic luarea fetei si ducerea ei la tara de cei in drept sa o intretina, in timpul vietii mamei ei, cat si dupa moartea mamei ei.
5.Cum se poate anula un contract de vanzare cu clauza de intretinere?

Va multumesc anticipat si am speranta ca ma puteti ajuta cat mai curand posibil.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:03, 6 Martie 2017
Incheiati cu ambele un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager pentru amandoua. Asa vor ramane in continuare in Casa respectiva amandoua, uzufructul fiind stins la decesul ultimei dintre cele doua. Cat priveste celalalt contract, cu clauza de intretinere nu este obligatoriu ca acea familie sa o ia la ei ci sa I presteze intretinerea la care s au obligat, hrana, imbracaminte, medicamente...depinde de clauza de intretinere din acel contract ce prevede ea.
Fata este puss sub interdictie? Cine este tutorele?
In principiu acel contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu se anuleaza usor, clauza de intretinere este accesorie contractului de vanzare cumparare. Cine a semnat acel contract.?
1)LA incheierea acestui contract va trebui sa existe acordul si verisoarei dvs si a ficei sale. Daca fiinca danse incuvinteaza incheierea unui asemenea contract, este posibil.
2) Dupa inchierea contractului in care este prezent si acordul fiecei verioarei dvs, nu aveti nici o obligatie fara de dansa.
3) Vanzarea cumparare plin plata unei sume de bani, donatie, legat.
4) Nu am inteles exact problema.
5) anularea pentru viciu de consintamant.
viky56 a scris:

Intrebarea mea este :
1Daca eu si verisoara mea impreuna cu fata ei facem un contrct de vanzare cumparare cu clauza de intretinere doar pentru mama fetei se poate?si in ce mod.
2.Am vreo obligatie juridica fata de fata atata timp cat nu am si clauza de intretinere asupra fetei pe acest apartament?
3.Exista alta forma de preluare a apartamentului pus in discutie?
4.Cum pot eu legal sa impiedic luarea fetei si ducerea ei la tara de cei in drept sa o intretina, in timpul vietii mamei ei, cat si dupa moartea mamei ei.
5.Cum se poate anula un contract de vanzare cu clauza de intretinere?


1. Se poate face un astfel de contract cu clauza de intretinere doar pentru mama, insa contractul in sine se va semna cu ambele proprietare, mama + fiica (daca nu are discernamant, prin reprezentant).
In acest contract pentru casa oricare dintre proprietare pot pastra un drept de uzufruct, adica dreptul de a locui in casa pana la decesul fiecareia. Pentru dvs., cumparator, asta inseamna ca pana la decesul ultimeia dintre ele, nu veti putea folosi in niciun fel imobilul.
2. Nu.
3. Da, destul de multe. Cea mai lipsita de riscuri pentru dvs. pare a fi o vanzare simpla, in care dati pretul si primiti imobilul.
4. Nu va pot raspunde, nu am date suficiente. Este foarte important ce scrie in contractul de intretinere a fetei, si care este situatia de fapt intre intretinut si intretinatori.
5. Cum s-ascris mai sus, pentru vicii de consimtamant (nu cred ca e cazul, dar numai cineva cu actele si povestea fata in fata va poate spune exact), sau pentru ne-executare.
In general, anularea, constatarea nulitatii sau rezilierea contractelor de intretinere sunt anevoioase, se fac in instanta in litigii care dureaza destul de mult.
In fapt, ce motive ar avea mama si fiica sa anuleze acel contract? Cei care au luat-o pe fiica in intretinere ce parere au de ideea incetarii contractului prin acordul tuturor?

Referitor la cumparararea apartamenului de catre dvs., sfatul meu este sa cantariti cu mare atentie, si eventual cu un avocat, toate alternativele, in functie de ceea ce va doriti de fapt. Vedeti dvs., unele solutii sunt favorabile uneia dintre parti dar pot dezavantaja foarte tare pe celelalte doua. Depinde foarte mult de situatia exacta, de ce doreste fiecare, nu exista o reteta.
Sfatul cel mai bun vi-l poate da cineva caruia sa ii povestiti tot - tot si sa i aratati toate actele.
Buna ziua,
Fata de subiectul dezbatut mai sus adaug ca mama verisoarei mele in varsta de 76 de ani a incheiat acum un an de zile un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru apartamentul fetei ei ce are handicap de gr II (retard mintal)fara a spune la notar de acest act.Contractul a fost incheiat cu doi tineri casatoriti(ambii trecuti in contract) care acum au divortat dar numai sotul s-a mai ocupat cat de cat de fata.
Dupa un an de zile verisoara mea mama fetei vrea sa anuleze contractul cu cei doi pe motiv ca acestia au divortat,nu mai are incredere in niciunul din ei.Sotul (din contract)vrea sa incheie alt contract dar pe numele tatalui sau care este in varsta si la tara iar acum solicita contractul casei in original zice pentru a face un imprumut la CAR.
Este clar ca vor doar sa profite de pe urma celor doua fara a se achita de obligatiile asumate prin contract.
Intrebarea mea este cum trebuie procedat pentru anularea contractului si ce implica?
Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum v-am mai scris, daca partile dintr0un astfel de contract nu se inteleg sa il "desfaca", singura sansa este in instanta. Proces lung, greu de purtat, costisitor, in care este nevoie de dovezi.

Cel mai bine ar fi ca cele doua sa faca un efort si sa consulte un avocat, care sa vada exact ce acte au incheiat si care ste situatia.
Intre timp, sa nu dea nimanui actele casei. Nu inteleg ce legatura are casa nepoatei dvs. cu tatal intretinatorului...

Este foarte ciudat acel act "fara notar" prin care spuneti ca rudele dvs. au dat casa celor doi soti...
Astfel de contracte se incheie de obicei la notar. Deja in acest punct incurcatura este destul de mare.
S-ar putea insa ca in acest punct sa fie solutionarea problemei. Consultati avocat cu actul ala in fata.

Ca regula, divortul intretinatorilor nu este motiv de reziliere a contractului de intretinere. Nici lipsa de incredere a mamei intretinutei in cei doi nu e motiv de desfacere a contractului. Nici parerea dvs. ca vrea sa profite, nici intentia intretinatorului sa mai ia in intretinere si pe altcineva, nici intentia lui sa ia un imprumut. Altele trebuie sa fie motivele, cum v-am spus mai sus: neindeplinirea obligatiei de intretinere asa cum a fost ea trecuta in contract.

Alte discuții în legătură

Anulare contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere viky56 viky56 Buna ziua, Mama verisoarei mele in varsta de 76 de ani a incheiat acum un an de zile un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager sau contract de intretinere mihaela ramona mihaela ramona Buna ziua, Doresc sa iau in intretinere doi batrani, sot si sotie, contra apartament si as vrea sa-mi spuneti ce fel de contract este mai bun pentru ambele ... (vezi toată discuția)
Ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, ... Ålesund Ålesund ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Cealaltă fiică primise deja în 1995 ... (vezi toată discuția)