Buna seara. Pe 2 aprilie a fost ultima zi de preaviz. Va rog sa imi spuneti in cat timp pot sa depun actele pentru somaj, pentru ca ne tot amana cu actele cei de la firma la care am lucrat.
Multumesc. Cristina Gheorghe
Art. 38. din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
b) încetãrii raporturilor de serviciu;
c) încetãrii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirãrii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bazã de contract.
e) încetãrii calitãţii de membru cooperator;
f) încetãrii contractului de asigurare pentru şomaj;
g) încetãrii motivului pentru care au fost pensionate;
h) încetãrii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncã sau de serviciu;
i) Abrogata
j) rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti;
k) încetãrii activitãţii desfãşurate exclusiv pe baza convenţiei civile;
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) Abrogata
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.
Are relevanta, intrucat daca actele se depun in termen de 10 zile de la data mentionata la alin.1 , atunci indemnizatia de somaj se va plati de la aceasta data.
Daca se depun dupa expirarea celor 10 zile, indemnizatia de somaj se va plati de la data inregistrarii cererii.
Somaj 2012
dumi32
Buna ziua, vreau sa va intreb care este termenul de depunere a cererii de somaj, deoarece eu nu am primit actele la timp de la firma care a intrat in ... (vezi toată discuția)
Somaj
amarianaro
In cazul in care ai dreptul la ajutor de somaj 1 an, acest an de ajutor se acorda din momentul in care te-ai inscris la somaj sau se ia in calcul 1 an de cand ... (vezi toată discuția)