avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantie

am lucrat la o firma unde am garantie 300 euro, cum trebuie sa procedez sa o primesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 20 Aprilie 2012
Dupa intocmirea notei de lichidare ar trebui sa vi se elibereze garantia. Daca a fost depusa intr-un cont bancar pe numele dvs, firma va va da o adresa catre banca, sa puteti retrage banii.
faceti o salicitare scrisa , presupinand ca nu mai lucrati acolo , si prin urmare nu se mai justifica existenta acestei garantii
am depus o cerere pentru garantie in data de 12 martie si nu am primit nici un raspuns in data de 18.04 am sunat sa intreb de garantie si a spus s-a astept sa se aprobe, sa mai astept? si c am ce perioada?

este vorba de o firma cu mai multi angajati, sunt persoane care au plecat de la firma si au primit garantia integral, iar alti nu au primit-o li s-a spus ca in urma inventarului a iesit minus si sa oprit din garantie si am fost obligati sa semnam foile de inventar dar dupa ce sa incheiat inventarul s- au gasint unele cantitati de marfa ce a fost lipsa.

mentionez ca garantia nu a fost depusa in cont bancar doar pe statul de plata


Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea nr.22/1969:
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime.Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre unitataea bancara sau CEC in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.

Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, unitatea se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de unitatea pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator.

Asadar, in termen de 10 zile de la data incheierii raportului de munca angajatorul tebuia sa va restituie garantia daca nu ati cauzat un prejudiciu.
In caz de refuz, va puteti adresa instantei de judecata cu o actiune pentru a obliga pe angajator la restituirea garantiei oprite pe perioada lucrata la acesta...
este vorba de un magazin alimentar am fost obligati sa semam foi de inventar ca am luat la cunostinta mai pot primi garantia

Alte discuții în legătură

Recuperare garantie de la fostul angajator ramona maria ramona maria Buna, ce trebuie sa fac sa imi recuperez garantia de la un fost angajator? mentionez ca nu mai lucrez la el din august anul trecut. in toata perioada in care ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie gestionar leonte22 leonte22 Daca la plecarea din firma unde lucrez nu semnez angajamentul de plata pentru minusurile constatate au dreptul sa imi retina garantia sau sunt obligati sa mi-o ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu lucrează că și gestionar la o firmă. ... Diana1997. Diana1997. Bună ziua, Soțul meu lucrează că și gestionar la o firmă. La momentul angajării i s-a reținut o garanție de aproximativ 3000 Ron, acum 3 ani. ... (vezi toată discuția)