In mai 2006 am vandut un apartament, iar cumparatorul mi-a cerut sa declar o suma mai mica decit cea pe care am incasat-o , adica suma din grila notariala. La ora asta adica in 2012, sunt raspunzatoare de aceasta fapta?
Pot fi trasa la raspundere, cu ceva, de o terta persoana, adica de o persoana care nu face parte din contractul de vanzare cumparare? In 2006 cind am vandut, am fost de acord sa declar mai putin decit am incasat, la rugamintea cumparatoarei. Eu nu aveam nici un fel de obligatii fiscale, fata de aceasta actiune. Eu nu am fost favorizata fiscal.
Dintotdeauna la incheierea unui contract de vanzare-cumparare s-au achitat si taxe fiscale catre stat (incluse in taxele notariale), care s-au calculat in functie de pretul declarat de parti in contract. Aceste taxe erau si sunt suportate de cumparator.
Din data de 1.01.2007 a fost introdus impozitul asupra venitului din transferul proprietatii, care este suportat de vanzator.
Prin urmare, chiar daca la data vanzarii dvs. nu aveati nicio obligatie fiscala, l-ati ajutat pe cumparator sa se sustraga partial de la obligatiile sale.
Aceasta va face complice la infractiunea de evaziune fiscala.
e mai complicat: am cumparat casa si am vandut-o necasatorita fiind. Am vandut, m-am casatorit , am polecat in Israel, cu banii de pe casa din bucuresti am cumparat acolo. Acum divortez si EL pretinde ca nu s-a cumparat casa doar cu banii mei, ca diferenta de la ce am declarat la vanzarea in Romania, a pus-o EL, c u toate ca eu cind am vandut am facut transfer bancar in Israel. Acoloin instanta am declarat de unde am avut suma de bani cu care am cumparat ( ca s-a cumparat casa pe banii mei) De ciuda ca cei de acolo imi dau dreptate vine acum in Bucuresti sa ma reclame ca nu am declarat suma reala pe care am incasat-o. Eu cred ca are de suferit doar cea care a cumparat de la mine. La acea vreme vanzatorul nu platea impozit pe banii ce ii incasa. Platea taxe notariale doar vanzatorul.