buna ziua ,
O situatie ceva mai complicata : bunicul meu a fost casatorit de 2 ori , din prima casatorie rezultind un copil(mama mea care a decedat 1993) si pe care am mostenit-o fiind singurul copil, si o a doua casatorie din care nu au rezultat copii insa cea de a doua sotie avind 4 copii dintr-o alta casatorie . Cei doi au decedat atit bunicul (2004) cit si sotia dea doua (2005) iar dezbaterea mostenirii s-a facut in 2005 cumulat pentru cei 2 la un notariat in Buhusi , jud. Bacau intre cei 4 copii al celei dea 2 sotii . AM cateva intrebari , si as dori unrasups daca se poate :
a) eu mai am drept de mostenire asupra cotei bunicului ce i se revine mamei?
b) ce demersuri trebuie intreprinse (daca se mai poate ) asupra revocarii titlului de mostenitor pe care cei 4 il detin
c) ce cote revin fiicaruia din mostenitori
Multumesc anticipat
cei 4 nu l-au mostenit direct pe bunic, daca nu au fost adoptati de el, ci au mostenit cota cuvenita celei de-a doua sotii dupa moartea ei. Dvs trebuia sa mosteniti, din ce inteleg eu, 3/4 din bunurile proprii ale bunicului si 3/8 din bunurile comune ale bunicului si ale sotiei sale.
Treaba se complica atunci cand trebuie stabilit daca nu cumva trebuia sa mosteniti ceva si dupa moartea bunicii Dvs (prima casatorie a bunicului)
Bineinteles ca eu vorbesc din presupuneri aici, numai cu actele in fata as putea sa spun exact ce s-a intamplat (de ex., poate a fost si vreun testament sau donatie sau stiu eu mai ce).
Aveti calitatea de mostenitor al bunicului, prin reprezentarea fiicei sale predecedate (mama dumneavoastra). Cu o conditie: sa fi acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege.
Actiunea în anularea certificatului de mostenitor este imprescriptibila când vizeaza constatarea calitatii de mostenitor, stabilirea masei succesorale si a drepturilor fiecarui mostenitor. Daca puteti dovedi acceptarea succesiunii, merita sa incercati.
problema este ca atunci cind se facu succesiunea nici nu am fost trecut in acea anexa parca 24, chestiunea cu mostenirea venind anul trecut cind un om ce era interesat de un teren al bunicului ma contacta; conjunctura a fost ca , o alta persoana m-a instiintat fara sa stie de starea de fapt in care eram eu , si faptul ca succesiunea a fost facuta in absenta mea