avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare fortat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare fortat

buna ziua,

lucrez ca si casier intr-un supermarket, unde lunar se face un inventar partial, in ultima sambata din luna incepand cu ora 21 doar pe raioanele lactate-carne-legume-fructe. La aceste inventare sunt chemati angajatii de pe acele raioane plus 2 casieri. Ieri am fost informat ca prezenta mea este OBLIGATORIE(asa este trecut pe anuntul afisat in camera de odihna) la urmatorul inventar (eu nu raspuns si nu lucrez pe niciunul din aceste raioane). Am informat seful de magazin ca nu doresc sa efectue aceste ore suplimentare - inventarul e in afara orelor de program normale, peste cele 40 de ore saptamanale (din experienta ultimului inventar din ianuarie nici nu se platesc toate orele pe care le stai ci doar cat considera seful de magazin ca ai lucrat efectiv in acele ore) conform codului muncii, care prevede clar la art 120 ca orele suplimentare nu pot fii obligatorii.

In schimb ei ma ameninta cu masuri disciplinare penalizare 10% din slar ,motivand ca in fisa postului la Atributi si responsabilitati este mentionat "participa la inventare si la pregatirea ,magazinului pentru inventar". Au pus un anunt in camera de odihna cu persoanele a caror prezenta este Obligatorie iar in dreptul meu-dupa ce mi-am exprimat refuzul de a participa - au trecut "citeste fisa postului pe care ai semnat-o"

Se pot aplica aceste sanciuni? Ce are prioritate codul muncii sau fisa postului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 19 Aprilie 2012
In Codul Muncii nu sunt prevazute atributiile dvs , ci in fisa postului ... daca in aceasta este specificat faptul ca participati la inventar, atunci va trebui sa mergeti la inventar ... neparticiparea dvs la inventar poate fi considerata abatere disciplinara si sanctionata ca atare de catre angajtorul dvs.

Sanctiunile disciplinare prevazute la art.248 C.mun., cu exceptia avertsmentului, se pot aplica numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile ... in caz contrar, aplicarea sanctiunii este lovita de nulitate absoluta.
ok asta am inteles, dar acel inventar este in afara celor 40 de ore saptamanale prevazute in contractul individual, iar participarea la acel inventar se face prin ore suplimentare,, iar din ce am inteles eu, codul muncii prevede clar ca orele suplimentare se efectueaza doar voluntar, nicidecum fortat.

Exista posibilitatea de a include acel inventar in cele 40 de ore, prin scurtarea programului in alte zile, dar firma refuza acest lucru
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Orele suplimentare sunt pontate, apar in foaia de prezenta ?
se efectueaza zilnic un pontaj electronic de catre seful de magazin, care se centralizeaza la sediul filmei (in alta localitate). eu ca angajat nu am acces la aces pontaj.

stiu cum se compenseaza sau platesc orele suplimentare, dar in cazul de fata problema este ca eu nu doresc sa efectuez acele ore suplintare, dar ei insista ca sunt obligatorii conform fisei postului
Nu sunt obligatorii ... codul muncii prevede ca pentru efectuarea lor este necesar acordul dvs ... daca nu au acest acord nu va pot obliga ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evidenta si plata orelor suplimentare Sorina Anton Sorina Anton In cazul in care in prima saptamana a unei luni cu 160 de ore lucratoare, un angajat efectueaza 48 de ore, iar in a doua saptamana 32 de ore si in urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte Meteorman Meteorman Buna ziua, Sunt asistent vanzari la un supermarket si o data sau de doua ori pe an sunt nevoit sa muncesc de noapte, atunci cand se face inventarul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! Maia_1989 Maia_1989 Buna ziua ! Am generat 24 ore suplimentare in urma participarii la un inventar anual . Cum le pot recupera ? Poti refuza participarea la inventar daca esti in ... (vezi toată discuția)