Sunt asistent vanzari la un supermarket si o data sau de doua ori pe an sunt nevoit sa muncesc de noapte, atunci cand se face inventarul anual.
Ieri (duminica) am fost nevoit sa lucrez de la ora 20 la 4 dimineata, iar marti spre miercuri voi lucra de la 22 pana la 6, cred. Particip la inventarul anual a doua magazine.
Mi-am intrebat seful direct daca vom fi platiti cu ore de noapte si mi-a ras in fata fara sa-mi de-a niciun raspuns.
Maine (marti) voi fi nevoit sa ajung la serviciu la ora 9, sa stau pana la 14, apoi sa ma intorc la 22 ca sa incepem inventarul dupa inchiderea magazinului. Cel mai probabil voi sta pana la 6 dimineata.
Este legal un astfel de program? Ce drepturi de remunerare am in aceste conditii, fie ele si o data sau de doua ori pe an? Ma incadrez la munca de noapte?
Art. 125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte. (2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...
In speta, din ce spuneti dvs nu va incadrati in textul de lege mentionat care defineste "salariatul de noapte".
Nu este timp de lucru de noapte, dar este timp de muncă suplimentar și beneficiați de una dintre cele două variante statuate de legiuitor în Codul Muncii, după cum urmează:
„Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
[ 4 adnotări ]
Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.”
Pentru a sti daca este sau nu vorba despre munca suplimentara, ar trebui sa fie mentionat programul de munca din c.i.m. si timpul efectiv lucrat intr-o luna de zile.