In Hot. 264 din 13.03.2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice (actualizata pana la 9 iulie 2008) este specificat la art. 4 " Ordonatorul de credite are obligatia de a solicita beneficiarului de contract o scrisoare de garantie bancara pentru retunarea avansului".
Acum vin cu intrebarea: daca autoritatea contractanta ne cere o scrisoare de garantie bancara pentru plata avansului este corect? Pentru ca eu, cel putin, interpretez aceasta hotarare in sensul obligatiei constituirii unei astfel de garantii numai in cazul nerespectarii cheltuirii avansului acordat, adica daca eu , ca si prestator cheltuiesc in alte scopuri avansul acordat atunci sunt obligat sa dau inapoi acesti bani?
Poate cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie sau cunoaste mai bine aceasta hotarare.
Art.4 si 5 din HG nr.264/2003 va dau raspunsul:
Art. 4. -
(1) Ordonatorul de credite are obligaţia de a solicita beneficiarului de contract o scrisoare de garanţie bancară pentru returnarea avansului.
(2) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare care funcţionează în coordonarea unui organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi instituţiile publice beneficiare de avansuri în condiţiile prezentei hotărâri sunt exceptate de la prevederile alin. (1).
(3) Garanţia de returnare a avansului trebuie să fie acoperitoare atât pentru recuperarea avansului acordat, cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale ce derivă din acordarea avansului.
Art. 5. -
(1) Ordonatorul de credite acordă avansul umai după constituirea garanţiei de returnare a avansului de către beneficiarii de avansuri care au această obligaţie şi numai dacă sunt asigurate condiţiile pentru începerea îndeplinirii obligaţiilor rezultate din contract.
2) Sub sancţiunea solicitării de daune-interese, beneficiarul de avans nu are dreptul de a utiliza avansul în alt scop decât cel pentru care a fost destinat, potrivit contractului încheiat.
Mai clar, ratiunea constituirii acestei garantii este de protejare a fondurilor publice din care se acorda avansurile respective.